Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Család és karrier volt a téma az ELTE Savaria Egyetemi Központban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-06-05

Család és karrier volt a téma az ELTE Savaria Egyetemi Központban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen

Hogyan egyeztethető össze család és karrier? - ez a kérdés állt a fókuszában annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Savaria Család és Karrierközpont szervezett Nők a siker útján címmel az ELTE SEK dísztermében.

– Sok hölgyet érdemes megmutatni, és rajtuk keresztül keresni a válaszokat hazánk és Európa nagy kérdéseire – mondta megnyitójában dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.
– Rövid távon a legfontosabb ügy a munkaerő kérdése. Ha nem akarunk vendégmunkásokat fogadni, mozgósítani kell a tartalékainkat, és ezek a nők, akik sokszor okosabbak és képzettebbek, mint a férfiak, mégis – a családi kötelezettségeik miatt – kevesebben vesznek részt a munkaerőpiacon. mt

Természetes, ha egy nő mellett gyerek van

– Hosszú távon a demográfiai helyzet alakulása a kérdés, sok körülmény együtthatásában képzelhető el, hogy javuljon – fogalmazott dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

– A döntő szót maguk a nők mondják ki, hogy hány gyereket vállalnak. Elindulunk-e a Három királyfi, három királylány mozgalom nyomában, amit dr. Kopp Mária pszichológus indított? A három gyerek reális vágy, hogyan tudjuk teljesíteni?
Mit jelent a siker? Mit mond erről a társadalom, mit mondanak a nők? – ezeket a kérdéseket feszegette a Jagodits Zsuzsa vezette kerekasztal-beszélgetés, amelynek résztvevői voltak: dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus-szakértő, tudásközpontvezető (Barnahus Nemzeti Tudásközpont), Csapláros Andrea múzeumigazgató (Savaria Múzeum), Mittlné Ódor Anita borász (Mittl Pincészet), dr. Takátsné dr. Tenki Mária ügyvéd, önkormányzati képviselő. Az esten Gáspár Eszter énekelt.
– Egy nőnek az igazi siker a gyerekek szülése és felnevelése. Bármilyen szakmai siker csak elfedi, ha ez nincs. Ha a gyerekek hiányoznak a nő életéből, nem igazán sikeres – fejtette ki véleményét Lazáry Györgyné.
– Nekünk, nőknek nem azért kell különleges bánásmód, mert gyengébbek a képességeink, hanem mert adottságaink miatt mi szüljük a gyerekeket – mondta dr. Takátsné dr. Tenki Máriaügyvéd.


Csapláros Andrea múzeumigazató, Mittlné Ódor Anita borász, dr. Takátsné dr. Tenki Mária ügyvéd, önkormányzati képviselő, dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus-szakértő és Jagodits Zsuzsa műsorvezető Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– A család szempontjából nekem az a siker, ha az egészséges gyerekeimből egészséges felnőttek lesznek, a munka szempontjából pedig az, ha valaki megdicséri a boromat – foglalta össze Mittlné Ódor Anita borász. – De az igazi siker az lenne, ha mindkét gyermekünk továbbvinné a nehezen felépített vállalkozásunkat. Öröm, hogy a 12 és 14 éves lányaink is érdeklődnek a borászat iránt, habár tradicionálisan nem női pálya.
– Sikernek érzem, ha a vendégkönyvbe beírják a látogatók, hogy jól érezték magukat, de még inkább sikernek érzem, ha a 12 és 15 éves fiam az iskolában jó eredményt ér el – fogalmazta meg Csapláros Andrea.

Gátolja a nőket a sikerben a gyermek?

Arra a kérdésre, hogy gátolja-e a nőt a sikerben a gyermekvállalás, mind a négy hölgy egyértelmű nemmel válaszolt. Lazáry Györgyné elmesélte, hogy öt felnőtt gyermeke és négy unokája van, és még legalább tíz unokában reménykedik. A gyermekei felnevelése során néha a környezet negatív visszajelzéseket adott, sőt azt is megkapta a harmadik gyermeke születése után, hogy már csak „félember”. Nagyon bántotta, de azt gondolta: „azért is megmutatom”, és elvégezte az egyetemet, tett még néhány szakvizsgát. Mindezt „feladatátcsoportosítással” tudta véghez vinni. A sok gyerek mellett nem csökkent a feladatellátó képessége, csak megtanult priorizálni, sorrendet állítani a dolgok között. Igen, pörögni, futni kellett, de azt is érezte, hogy felül kell kerekedni ezen a bélyegen, hogy „félember”. „A szó veszélyes fegyver”: könnyen előfordulhat, hogy egy más karakterű nőt akár évtizedekre is negatívan határoz meg egy ilyen „beszólás”, és rosszra fordul a világhoz való viszonya. – Mi, nők elbírnánk több szeretetet, elismerést, dicséretet. Végigdolgoztam az életemet, én már mondhatom ezt – fogalmazott Lazáry Györgyné. – Volt, hogy felmondtam egy munkahelyen, mert úgy láttam, hogy most otthon jobban kellek. A mai napig érzem a fájdalmat, hogy ezt most abba kell hagynom. A gyerekeim 18 éves korág melléjük álltam, akkor elengedtem őket.

A nő vállalja a testi-lelki kockázatokat

 

Csapláros Andrea arról beszélt, hogy már a csecsemőjét is vitte magával az ásatásra, és soha nem volt abból probléma, hogy a gyerekek is ott vannak mellette a rendezvényeken. – Ha én elfogadom ezt a helyzetet, az emberek is elfogadják. Legyen az természetes, hogy a gyerekek mellettem vannak, mellettem nőnek fel – mondta a múzeumigazgató.
– A nő felelőssége a gyerekszülés, a nő vállalja a testi-lelki kockázatokat. A vizsgálatokat is a nő bírja ki, illetve a terhesség bármilyen következményét. Legyen nyitott a siker útja a nők számára is, akkor is, ha néha hátra kell lépni, fékeződni kell a család érdekében, különböző korszakokat élünk meg egy gyerek felnevelése során – fejtette ki dr. Takátsné dr. Tenki Mária.
– Amikor én szültem, 1985-ben, csak a szülési szabadság volt, semmi más. A férjem neves ügyvéd volt, megengedhettük volna magunknak, hogy otthon maradjak. De miért tettem volna? Szerettem a pályámat, ezért a négy hónapos gyerekem mellé már pótmamát vettem igénybe, hogy folytatni tudjam, később a nagyszülők segítettek. A férjemmel megosztottuk a közös hivatásunk feladatait, volt, amiben neki voltak erősségei, volt, amiben nekem. A kislányom most 33 éves, ő is ügyvéd lett. Sokat volt mellettem az irodában, amikor az ügyfeleket hallgattam. Nekem ez is siker, hogy megszerette mellettünk ezt a pályát.
A továbbiakban szó esett arról is, hogy például egy magánvállalkozás lehetővé teszi, hogy a nő maga ossza be az idejét munka és család között. Téma volt, hogy Nyugat-Európában sok családbarát munkahely van, Magyarország viszont az intézményi fejlettségben erős: minőségi bölcsődék, óvodák vannak.
A hölgyek úgy látták: „divatba jön” megint a család, nem ciki vállalni egy nőnek, hogy fontos a gyerek. Ideális, ha az apa is jelen van, azzal együtt is, hogy a több évtizedes házasság sokszor olyan, mint egy vadvízi evezés. Az apa nélkül felnövő gyerekekből nem lesz egészséges társadalom. 850 ezer nő neveli ma egyedül a gyermekét, ez a szám évről évre nő.
Nemcsak az igaz, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, de az is, hogy minden sikeres nő mögött áll egy férfi.