Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

A csodák idelent születnek – Benke Éva Radnóti-díjas tanár az MMIK-ban (videóval)

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-02-20

A csodák idelent születnek – Benke Éva Radnóti-díjas tanár az MMIK-ban (videóval)

Képgaléria megtekintése2018.02.20. - 11:45 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A csodák idelent születnek – Benke Éva Radnóti-díjas tanár az MMIK-ban (videóval)

Nincs olyan dolog, amit egy nő ne engedhetne meg magának - Február 19-én teltház fogadta Benke Éva Radnóti-díjas tanárt az MMIK-ban, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Könyvtár és Levéltára, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ rendezvényén. Mozgalmas, élményekben gazdag, elégedett életút tárult fel előttünk. Benke Éva nemcsak tanár, népművelő, színész, hanem ízig-vérig nő.

HIRDETÉS

Fiatalos, csinos, mindig mosolyog és tele van energiával. Ő Benke Éva, az igazi Nő. Tanár, népművelő, előadóművész, aki szívén viseli a magyar nyelv sorsát. Volt tanítványok, kollégák, barátok, rajongók jöttek el a vele való beszélgetésre. Horváth György, a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnökeköszöntőjében elmondta, hogy a programmal egy új sorozatot szeretnének elindítani, melyben legendás tanárokkal, híres helyi személyiségekkel, példaképekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Benke Éva hosszú, élményekben gazdag életutat tudhat maga mögött, melyről szívesen mesélt beszélgetőpartnerének, dr. Csider Sándor népművelő-tanárnak és népes közönségének. Az est olyan igazi „Benke Évásra" sikeredett, helyet kapott a vers, a zene, a vidám történetek, az emlékezést fotók segítették. Előkerült a gyerekkor, a tekintélyt sugárzó anyai nagymamával, aki képes volt emberek sokaságát igazgatni, irányítani, megismerkedtünk apai nagyanyja nehéz életével, apja küzdelmeivel, és megtudtuk azt is, hogy édesanyja arra számított, hogy a három bátyja után Éva is fiú lesz, ezért már a neve is "készenlétben állt": Árpád lett volna.

A kis Éva a világra nyitott, érzékeny gyerek volt, gyakran elgondolkodott a szavak jelentésén, egymáshoz való kapcsolatukon. Mindig is sokat adott a megjelenésére, véleménye szerint egy nő igenis legyen nőies, ami akár abban is megnyilvánulhat, hogy karperecet visel. Ezt nem mindig sikerült elérnie, a második világháború során arra kényszerült, hogy fiúruhát viseljen, de ezzel saját magát védte.

Kereskedelmi szakközépiskolába járt, mellette könyvtárban tevékenykedett aktívaként, kórusban énekelt. Tanulmányait a pécsi pedagógiai főiskolán folytatta magyar-orosz szakon, részt vett a színházi életben, majd miután távoznia kellett onnét, az Építők Kossuth Lajos Kultúrházába került, ahol megismerkedett Takács Miklós könyvtárossal. Éva lelkesen belevetette magát a népművelői munkába, programokat szervezett, fiatalok tömegével szerettette meg az olvasást, színdarabokat állított össze. Pályája a megyei tanács kulturális osztályánál folytatódott, ahol megismerkedett Kiss Gyulával.

Amikor 1962 őszén az országban az elsők között Szombathelyen is elindult a népművelőképzés, tudta, hogy ott van a helye. Dr. Gonda Györggyel, a megyei tanács elnökével jó kapcsolatban voltak, a 80. születésnapján például Nagy László: Anyakép című versével köszöntötte föl (a videóban elhangzik többek közt ez is - a Szerk.).

A barátok közül Szále László újságíró is eljött a volt MMIK-ba, hogy Weöres Sándor: Fű, fa, füst című versével köszöntse Évát. Láthattunk fotókat a Márkus Emília Irodalmi Színpad életéből, melyet Éva a tőle megszokott lelkesedéssel vezetett. A Színpad különböző díjakat nyert (1964 - Keszthely Helikon Napok, Ki? Mit? Tud? 1965 - II. helyezés, kétszeres Kiváló együttes, 1967-ben Kiváló együttes, 1970-ben az Egyetemi és Főiskolai Fesztiválon a Legjobb együttes díja) mindezt Benke Éva áldozatos munkájának köszönhetően. Ma már nincs népművelő képzés az egyetemen, az ott végzettek büszkék mindarra, amit az intézményben tanultak. Devecsery László évfolyama a "kihaló bölényekhez" tartozott, egy híres, letűnt korszakhoz.

Hitvallása, hogy nincs olyan dolog, amit egy nő ne engedhetne meg magának, kivéve az ostobaságot, mert minden baj alapja az ostobaság, különösen a női ostobaság. A szabadságot alapvető értéknek tartja, melyhez a szépségen át vezet az út. Tanítványait igazi szívvel-lékkel segítette és segíti ma is, tanítja őket a szépre és a jóra. Közéjük tartozott Holdosi József íróFoki Veronika színművész.

Jordán Tamás Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című versével köszöntötte a Radnóti-díjas tanárnőt. Éva a szocializmusban kapott díjaira is büszke, mivel ez is életének része. Tanítványaival sikerült olyan szoros kapcsolatot kialakítania, hogy életük jeles eseményeibe (esküvő, gyerek születése stb.) is beavatják volt tanárnőjüket.  

A két és fél órás műsorban rengeteg név hangzott el, pályatársak, barátok, tanítványok nevei, Benke Éva mindenkiről szeretettel és büszkén beszélt, ahogy elmondta, ő olyan szerencsés, hogy csupa nagyszerű emberrel találkozott.  A tanárnő egész lényéből sugárzik az életöröm, valóban példaképünk lehet ő, aki egész életében azért harcolt, hogy a világot szebbé és jobbá tegye.

 

 

 

A HÍRHEZ TARTOZÓ KÉPGALÉRIA