Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Kényszerelvonón a szombathelyi egyetem: leépítések és elbocsátások fenyegetnek

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2013-05-21

Kényszerelvonón a szombathelyi egyetem: leépítések és elbocsátások fenyegetnek

 

A szombathelyi egyetemi központban nagy a bizonytalanság, mindenki csak találgat, az elkerülhetetlennek látszó átszervezések és megszüntetések az ő tanszékét érintik-e majd, vagy megússza a „konszolidációt”.
 

Az alap, amiről korábban is cikkeztünk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemnek komoly megszorításokkal kellett szembenéznie, költségvetését ugyanis idén 2,8 milliárddal csökkentették. Az intézménytől az elmúlt a három évben (10,4 milliárdból) 5,2 milliárdot vontak el. (Ráadásul ettől az évtől az egyetemek nem kapnak sem szakképzési, sem innovációs támogatást.) Információink szerint a drasztikus elvonás a Szombathelyi Egyetemi Központban (SEK) már eddig is komoly pénzügyi nehézségeket okozott (a bérkifizetésekkel is gond volt), és az egyetem valószínűleg létszámleépítésre és szakok megszüntetésére kényszerül. Ráadásul idén drasztikusan, a tavalyi évhez képest is 38 százalékkal csökkent a jelentkezők száma.

Másrészt viszont a Nyugat-magyarországi Egyetem a közeljövőben (egy hónapon belül) konszolidációs állami pénzre számíthat, országosan egyébként a legmagasabb összegre, 1,5 milliárdra. Ennek azonban komoly „ára” lesz, ugyanis nem lehet bármire költeni, és az állam a kifizetéshez feltételeket is támaszt: az egyik például, hogy a NYME-en bizonyos szakok kivezetése kerüljenek, másrészt szerkezeti átalakítást is végre kell hajtani.

Információink szerint többek között ezekről is tárgyaltak május 15-én, szerdán a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusában.

 

Elkerülhetetlen bizonyos szakok megszüntetése

Szombathelyen olyan híreket hallottunk, miszerint ezen a szenátusi ülésen arról határoztak, hogy a SEK három kara összevonásra kerül, és csupán egy karral működhet majd tovább az egyetemi központ. A karok összevonásával együtt szakokat futtatnak ki, és nem kevés oktatót bocsájtanak majd el.

Egy másik bennfentes mindezt cáfolta, álláspontja szerint nem igaz, hogy ezen a szenátusi ülésen konkrétan olyan döntés született volna, hogy a SEK-en bizonyos karokat és szakokat kellene összevonni vagy megszüntetni. A szerkezeti átalakítás mikéntjéről döntés még nincs – ami pillanatnyilag biztos, hogy rövidtávon komoly változások várhatóak.

És a másik, ami biztos, hogy az átalakítás a NYME egészét érinteni fogja. Lesznek olyan képzések, amelyek továbbra is megmaradnak, például az „unikális” szakok, amelyek országosan is egyedülállóak (mint az erdészeti és a faipari képzés Sopronban), de a többi kar és szak esetében teljes a bizonytalanság.

A korábbi leépítések és elvonások miatt nem egy olyan képzést lehet találni az egyetemen, amelyek a magyar akkreditációs kritériumoknak a forráshiányos állapot miatt már képtelenek megfelelni - ezek minden bizonnyal meg fognak szűnni.

Kérdéseinkkel megkerestük Horváthné dr. Molnár Katalint, a SEK elnök-dékánját is, aki elmondta, amint konkrét döntés születik, a NYME rektora, prof. dr. Faragó Sándor rektor sajtótájékoztatón beszámol majd a változásokról.