Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Kiállítás nyílt a Bolyai-iskolában

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-01-17

Kiállítás nyílt a Bolyai-iskolában

2017-01-17, 12:39

   |   KATEGÓRIA: KULTÚRA

Eredeti szépségükben megőrzött és példaértékűen felújított középkori templomok fotói láthatóak a Bolyai-iskolában az elkövetkező hetekben. A képek a Felvidéken készültek, és az ott élő magyarság életébe engednek betekintést.
Kiállítás nyílt a Bolyai-iskolában
“Kik csak az utcán járnak-kelnek, szépséget rajta nemigen lelnek. Kíváncsi szemmel rá nem tapadnak. Csak egy karika" - így írt Dsida Jenő a templomablakokról, amelyeket a hétköznapokban kevéssé figyelünk meg, ám ha egy jó szemű fotós megörökíti őket, máris másképp tekintünk rájuk. Akárcsak arra a tíz év alatt összegyűlt anyagra, amelynek komoly üzenete van az itthoni diákság számára. Ami számunkra a régmúlt, a Felvidéken élőknek a mai valóság - középkori templomok fotóiból nyílt tárlat a Bolyai-iskola galériáján. “El kell menni megnézni, hogy hol van ez, s ha elmegy oda, akkor rá fog döbbenni, hogy nem egy szomszédos idegen ország múltjába nyer betekintést, hanem a saját országának a saját népének a múltjába. Hiszen ez az így meg őrzött történelem, az a közös történelem" - fogalmazott Görföl Jenő fotóművész, Csemadok titkára.

Nem először dolgozik együtt a fotóművész a kiállítást megnyitó Szakály Attila történelemtanárral, illetve a gyűjteményből készült könyv szerkesztőjével, aki hosszas kutatómunkát végzett. “Van néhány, ahol egyáltalán nem kellett, tehát történelmileg ismertebb, Csallóköz, Egyházgele templomai. Ezek a történelemben nagyon ismertek. De hát nyilvánvalóan vannak olyanok is, különösen a Kis-Kárpátok környékén olyan templomok Pozsony megyében, amelyeket nem nagyon ismernek, és ezeknek a történetét, építéstörténetét is meg kellett vizsgálni" - mondta Kovács László történelemtanár, szerkesztő. 

Az iskola tudatosan igyekszik megismertetni az itt tanulókat a határon túli magyarság életével, de Kocsis Zsolt tanár segítségével más témákból is rendszeresen rendeznek kiállítást az aulában. “Mi nagyon szeretnénk, hogy a diákjainknak az érzelmi intelligenciája is fejlődjön, és azt gondoljuk, hogy nem mindegy, hogy milyen közeg veszi őket körül. És nagyon bízunk benne, hogy inspiráló közeg a gyönyörű szép fotóknak a látványa, a felvidéki templomok, illetve más-más kiállításnak a környezete" - tette hozzá Kukor Ferenc, a Bolyai-iskola igazgatóhelyettese. 

A kiállítás január végéig látogatható.