Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Támogatók

 

Címlap

Kristóf Ágota maradandó magyar értéket teremtett

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-05-11

Kristóf Ágota maradandó magyar értéket teremtett

2017-05-11, 13:36

   |   KATEGÓRIA: KULTÚRA

A Genius Savariensis Szabadegyetem Irodalmi Kurzusának befejezéseként dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár „Kristóf Ágota és Szombathely” című nagyszerű előadását hallgatta meg a nagy számban megjelent érdeklődő.
Kristóf Ágota maradandó magyar értéket teremtett
Az életút ismerete fogódzót ad az irodalmi alkotáshoz, az életműhöz; bizonyos szerzők alkotásait az átlagosnál mélyebben, dimenzióiban másképpen értjük meg, ha közelebb férkőzünk élettörténetükhöz, személyiségükhöz – vezette be mondandóját az irodalmár, akinek élete, ha laza szállal is, de sokféleképp kapcsolódott a világhírű írónőhöz, irodalmi munkásságához.  

Kristóf Ágota rövid ideig Szombathelyen élt, és Czetter Ibolya is annak a gimnáziumnak a padjait koptatta, amelyben a világhírű írónő végzett, érettségi tablóját naponta láthatta a folyosón. Az írónő tiszteletére 2014-ben emléktáblát avattak a Kanizsai Dorottya Gimnázium falán. 

czetteribolya

Czetter Ibolya a Híres szombathelyi nők sorozatban megjelent, Kristóf Ágota életútját bemutató könyvében, mint mondta, igyekezett a hitelességre törekedni, bár tudja, hogy nincs szubjektivitás nélküli önéletrajz. Felkereste a családot, a volt osztálytársakat, barátokat, ismerősöket és a velük készített interjúk, továbbá eredeti dokumentumok segítségével állította össze a képet az írónő személyiségéről. 

„Minden életrajz végtelenül szomorú, végtelenül keserű, és nemcsak azért, mert ott van a pont, ami lezár egy életet, hanem mert töredék, mert szükségszerűen valahol abbamarad” – mondta az előadó. Szomorú és keserű női sorsot ismert meg Kristóf Ágota élettörténetének megírásakor, ugyanakkor nagy örömmel, élvezettel, kincsként fedezte fel az írónő különleges, egyedi stílusát, nyelvezetét.  

Eközben jött rá: minden történetnél érdekesebb maga az ember, az a sors, ami kirajzolódik az élet kottájából. Feladatként jelölte ki egy írónő sorsának megrajzolását, olyanét, aki sok műfajban alkotott a versektől, a regényeken, a színműveken át a novellákig és a különböző esszékig, de sajnos ebből a gazdag életműből még keveset hoztak nyilvánosságra.

„Fel kellett tépni a múltat ahhoz, hogy meglássuk, hogyan válik egy vidéki kislányból, aki átlagos hétköznapi sorsra születik, világhírű írónő” hangsúlyozta az előadó, miközben vetített képeken ismertette meg hallgatóságával Kristóf Ágota életét, életútjának fő állomásait.

Kristóf Ágota (1935–2011) még gyerekként érkezett családjával szülőfalujából, Csikvándról Kőszegre, és bentlakásos kollégistaként a szombathelyi Kanizsai Dorottya Leánygimnáziumban érettségizett 1954-ben. Alig húszéves, amikor férjével és pár hónapos kislányukkal 1956-ban elhagyta az országot, Francia-Svájcba emigrált, Neuchâtelben telepedtek le, de az örök hontalanság érzése végigkísérte egész életét. Egy óragyárban dolgozott és elmondása szerint a gépek ritmikus zakatolása adta a késztetést a fejében megszülető versekhez, amelyeket este hazaérve papírra vetett. „Asztalfióknak írok, de nem tehetek mást, mert ez az én életem, ez az én sorsom”, rendületlenül alkotta verseit, magyarul, mert tudta, hogy íróvá úgy lehetünk, ha írunk.

Egész életében küzdött a számára idegen francia nyelvvel, mint mondta: „Ez a nyelv az, amelyik folyamatosan gyilkolja az anyanyelvemet, amely eltünteti, felszívja a magyar nyelvet.” Kitalált egy puritán, szikár, érzelmi jelzőket nélkülöző regénynyelvet, és pici történetekből, rövid írásokból összefűzve megírta „A nagy füzet” című regényt, amely meghozta számára a sikert. 

„Mindig író akart lenni és a véletlen, az elszántság kettőse létrehoz valamit, az élete hiányából így szövődik többlet, így lesz valami borzasztó keserűből, valami egészen tökéletes, amit úgy hívunk, hogy íróság, vagy életmű” mondta Czetter Ibolya a hallgatóságnak, és idézte az írónő szavait: „azért írok, mert a valóság elviselhetetlen, egy könyv nem lehet olyan szomorú, mint az élet”

„A nagy füzet” című regény 34 nyelven jelent meg, és a világ számos országában a kortárs irodalom egyik alapművének tartják. Filmadaptációját Szász János készítette, amely 2013-ban megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt.  A mű folytatása „A bizonyíték” és „A harmadik hazugság” című regények (A nagy füzettel együtt Trilógia), a 20. század magyar emigráns irodalmának talán legkiemelkedőbb művei. 

Kristóf Ágota világhírű írónőnk nem sokkal a halála előtt vehette át a már régóta megérdemelt Kossuth-díjat, irodalmi munkásságának elismerését. Akkor járt utoljára imádott hazájában. 2011. július 27-én örökre eltávozott e világról, hamvait, végakaratát teljesítendő, szeptember 26-án temették el itthon, Kőszegen.

Szász János szavai szerint: Emberségének egyedülvalóságát sirathatjuk leginkább, de minden, amit a világról gondolt, ott van a könyveiben.

Tátrainé Kulcsár Irén