Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Kulka János sokat tanult az autistáktól

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2011-06-03

Feltörhetetlen dió
Kulka János sokat tanult az autistáktól
Megosztás cikk megosztása
2011. június 03., 04:29 szerző: Ölbei Lívia
Kulka János a színház révén került kapcsolatba az autisták világával: ő játssza az Esőembert a budapesti Belvárosi Színház előadásában, amely a nevezetes film alapján készült.
Hirdetés
Hirdetés A Savaria Egyetemi Központ dísztermében most a megszokott rendben sorakoznak a székek - nem úgy, mint akkor, amikor a budapesti Bárka Színház híres, varázslatos, hintás Szentivánéji álom-előadása vendégeskedett ezen a helyen: Kulka János játszotta benne Theseust. Ő maga úgy emlékszik vissza arra a két szombathelyi estére, hogy örömteli volt látni: a nézők között sok a fiatal.

Most viszont nem a Szentivánéji álom össze-, aztán szétbogozott kapcsolatai, hanem a többnyire börtönnek tartott az autizmus a téma: az autisták furcsa, zárt, magányos, nehezen megközelíthető, az ismétlések és megszokások konok, rituális rendjére épülő, szélsőséges megnyilvánulásoktól sem mentes világa, amellyel Kulka János az Esőember színpadi változatának bemutatója által került kapcsolatba. Azt mondja, a producer-forgatókönyvíró Orlai Tibor javaslatára kereste fel végül azt a klubot, ahol aztán egy ideig heti rendszerességgel megfordult. Bár kezdetben azt gondolta: majd megoldja ő a színészetéből, saját magából ezt a nem könnyű feladatot. Aztán ott hátul mégis csak megszólalt valami, hogy megéri vállalni a kalandot . Tényleg megérte: azonnal rájött, hogy döbbenetesen keveset tud az autistákról - a kapcsolatkeresés pedig személyes tanulságokat is hozott. Azóta ráadásul az Autisták Országos Szövetsége az autizmus tiszteletbeli nagykövetének nevezte ki - és részt vesz abban a diszkrimináció ellenes kampányban is, amely a fogyatékkal élők, a kisebbségben lévők, a kiszolgáltatottak irányában próbálja meg nyitottabbá, érzékenyebbé, elfogadóbbá tenni ezt az elkérgesedett lelkű társadalmat. A kutatások azt mutatják, hogy napjainkban majdhogynem hatványozódik az autisták száma - talán még nem késő felkészülni. Vagy felismerni a bennünk élő autistát - a kisebb-nagyobb autisztikus karakterjegyeket. Kulka János azt mondja, neki sokat segítettek ezek a felfedezések. Mindaz, amit korábban a saját személyiségében nyugtalanítónak tartott (hogy például milyen nehéz belépnie egy olyan terembe, ahol sokan várnak rá, ahol meg kell szólalnia; és ez több a szokásos izgalomnál), egyszerre csak megnevezhetővé - ezáltal kezelhetőbbé vált számára. A -ból B -be eljutni egy autistának jóformán megoldhatatlan feladat.

Tudom, hogy az autista olyan, mint a feltörhetetlen dió. Mégis: azt remélem, hogy ott benn van valami, ami fénylik - és ami nagyon hasonlít a szabadságra. Egy autista nem tűr olyan helyzetet, amely nem kellemes. Föláll és elmegy.