Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Magyar és francia egyetemek közös borkonferenciája

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2011-11-13

Bor és kultúra címmel szervezett a Nyugat-Magyarországi Egyetem Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja a bordeaux-i egyetemmel közösen konferenciát. Márton napja egyben az új bor ünnepe, így a nemzetközi konferenciát a Szent Márton hét keretében szervezték.

A ma kezdődött 2 napos tanácskozás több szakterületet érint: szó esik a rómaiak borkultúrájáról, az éghajlat, a művészetek, valamint a társadalom és a bor kapcsolatáról.

A művészetek kedvelt témája a szőlő- és bortermelés. Számtalan emlék maradt ránk a római korból is. A bor a mediterrán kultúrákban fontos helyet foglalt el. Annál is inkább, mert az ivóvíz sokszor szennyezett volt, ezért még a rabszolgák is bort ittak.

"Olyan lábú rabszolgák taposhatták csak a szőlőt, akiknek nem volt seb a lábán."

Plinius feljegyzései szerint a császárok korában 80 -féle bort ismertek. A rómaiaknak köszönhető, hogy ezek elterjedtek Európában. Az Iseum Savariense igazgatója a rómaiak borkultúrájáról tartott előadásában arról is szólt, hogy bár a lakomákon jelentős szerepet játszott a bor, a részegeskedést nem nézték jó szemmel. Az ókori szerzők pontosan dokumentálták a borkultúrát. Pannóniában mégis viszonylag kevés emlék maradt fenn az itteni bortermelésről.

Csapláros Andrea igazgató, ISEUM Savariense
Vannak amfórák, amiben borokat szállítottak ide. Savaria történetében nagyon fontos, hogy itáliai lakosság érkezett ide. A 15. apollinaris légió veteránjai az italiai lakosságtól kerültek ki. Ők nem csak a borkultúrát hozták ide, hanem az étkezési kultúrát is.

A tudományterületeket összekapcsoló borkonferencián szó esett az éghajlat és a bortermelés összefüggéseiről. E témát a Savaria Egyetemi Központ munkatársai kutatják.

Dr. Iker János igazgató, Pedagógia Szolgáltató és Kutató Központ, NyME-SEK
Közös kutatásaink vannak a bordeaux-i egyetem 3-as szekciójával, az ottani bölcsészkarral. Amikor terveztük a konferenciát, nem tudtunk elvonatkoztatni attól, hogy Szent Márton ünnep, és az újbor ünnepe, és attól a kulturális hagyománytól, amelyek megvannak mindként országban.

A résztvevők nem csak beszélnek a bor kultúrájáról, a borfogyasztásról, hanem a programok között szerepel egy borkóstolóval egybekötött Somló-hegyi séta is.