Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

A mérnöki munka és a gépészmérnök képzés a középpontban a tudomány világnapján

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2015-11-09

 

A mérnöki munka és a gépészmérnök képzés a középpontban a tudomány világnapján

frisss.hu • 2015. november 09., hétfő • 08:01 •  1 • http://www.frisss.hu/art/ico-comment.png); background-size: contain; background-position: 50% 50%; background-repeat: no-repeat;">  0
November 10-e világszerte a Tudomány Világnapja, amit 2001. óta ünnepelünk az UNESCO kezdeményezésére. Szombathelyen is szerveznek programokat az alkalomból; a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja kiállításnak és mérnök konferenciának ad otthont.
November 10-e világszerte a Tudomány Világnapja, amit 2001. óta ünnepelünk az UNESCO kezdeményezésére. Szombathelyen is szerveznek programokat az alkalomból; a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja kiállításnak és mérnök konferenciának ad otthont.

A Vas Megyei Mérnöki Kamara a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központtal együttműködve szervezi meg november 10-én délután a kiállítás megnyitóval egybekötött konferenciát. A kamara célja a rendezvény megszervezésével, hogy a Vas megyei, szombathelyi közéletben, a közgondolkodásban nagyobb hangsúlyt kapjon a műszaki-mérnöki terület és ennek érdekében teret kapjon rendezvényen vagy éppen előadássorozaton – mondta el a Frisss.hu-nak Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke. Hozzátette, céljuk továbbá, hogy a mérnöki diplomát szerzők minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a szakterületükről.

A Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – múlt-jelen-jövő címet viselő kiállítást jövő héten kedden 13 órakor nyitják meg a felsőoktatási intézmény C-épületének aulájában, a tárlat két hétig lesz látogatható. Nádor István kifejtette, hogy igyekeztek a múlt és jelen nagy magyar mérnöki teljesítményeit bemutatni tablókon, fotókon, audiovizuális eszközökön melyek az egész emberiség fejlődésére hatással voltak. A bemutatandó anyagban megtekinthető a többi között a MASAT-1, az első magyar kisműhold, valamint az új, még kisebbre tervezett, a budapesti Műegyetemen készülő SMOG-1 űrkocka is. Mindemellett az év térinformatikai projektje – amit uniós pályázat révén, horvát szakemberekkel közösen készített el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - is fontos része a kiállításnak.

 

A mérnök konferencia keretében hat előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. A Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti tagozatának elnöke a gépészeti tudomány jelenlegi fő irányairól számol be. A kiállításhoz kapcsolódóan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei a Masat-1-ről, valamint következő projektjükről, a SMOG-1-ről tartanak előadást.

Szó lesz az e-mobilitásról is, erről a győri Széchenyi Egyetem docense, Varga Zoltán beszél majd. Egy magyar cég is képviselteti magát, a vállalkozás egy startup projekten, az úgynevezett önvezető érzékelő és szoftver rendszeren dolgozik, ennek aktuális helyzete is napirenden szerepel. A szombathelyi duális gépészképzés is része a konferenciának, erről Fekete Gusztáv, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense tart előadást. Végül pedig arról informálnak, hogy a duális képzés hogyan jelenik meg egy magyar középvállalkozásban, az egyik ilyen cég ügyvezetője elmondja hogyan látják, mit tesznek, milyen eredményeik, tapasztalataik vannak a témakörben.