Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Mikroelektronikai labort avattak a Puskásban

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-10-26

Mikroelektronikai labort avattak a Puskásban

2016-10-26, 12:57

   |   KATEGÓRIA: OKOS

Mikroelektronikai labort adtak át a Szombathelyi Műszaki Centrum Puskás Tivadar Szakgimnáziumában. Az új szaktanterem lehetővé teszi többek között az automatikai, mechatronikai technikusok, valamint villanyszerelők és közlekedésautomatikai műszerészek képzését is.
Mikroelektronikai labort avattak a Puskásban
360 fokban elfordítható kamerák, telefonközpont, kétzónás kombinált vezérlőpult hő- és füstérzékelőkkel, - többek között ezek az eszközök is megtalálhatóak az új laborban, ahol már nemcsak analóg, hanem digitális áramköröket is kiépíthetnek a tanulók. "Célunk az volt, hogy a tanterem kihasználtsága 40-50 százalékról 80-90 százalékra emelkedjen, továbbá, hogy egy tanteremben az elméletet és a gyakorlatot ugyanaz a szaktanár, ugyanazokkal a diákokkal meg tudja valósítani" - hangsúlyozni Hegedüs Sándor, az intézmény igazgatóhelyettese. 

A labor kialakításának és az új eszközök beszerzésének összértéke mintegy 30 millió forint. Utóbbiban jelentős részt vállalt az egyik szombathelyi vállalkozás. "Olyan gyengeáramú rendszerek és azok kiegészítő rendszereivel járultunk hozzá, ami a mai villamosság rendszereinek lassan 50 százalékát kitevő gyengeáramú rendszerek családjaiból való és szeretnénk minél jobban megismertetni a tanuló gyerekekkel, hogy a gyengeáramnak milyen szépségei vannak" - mondta Cvitkovics László, a Castrum Sec Kft. ügyvezető igazgatója. 

Az iskola az utóbbi 10 esztendőben évi 30-35 millió forintot fordított különböző beruházásokra. A mikroelektronikai labor jelentős mértékben hozzájárulhat a jövő gépészmérnökeinek kineveléséhez.

"Kell ez azért, mert akkor lesz megfelelő számú szakemberünk, ha ilyen helyeken tanulhatnak. Úgy gondolom, hogy ez a labor akár a gépészmérnök-képzésünket is tudja segíteni, tekintettel arra, hogy ott is van 4-5 elektromos tantárgy, amelyeknek a laborháttere nálunk még nincs meg, tervek ugyan vannak, de hogy pontosan mikor valósul meg, az még 1-2 év kérdése lehet" - tette hozzá Horváth Béla, a SEK Savaria Műszaki Intézet intézetigazgatója. 

A Műszaki Szakképzési Centrum az utóbbi időben a nemzetgazdasági minisztérium több pályázatát is elnyerte. Ez azt jelenti, hogy a jövőben közel 370 millió forintot fordíthatnak a centrumhoz tartozó oktatási intézmények energetikai korszerűsítésére.