Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Nagy Lajost, a szombathelyi kórház igazgatóját és Láng Gusztáv irodalomtörténészt díjazták

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-03-24

Nagy Lajost, a szombathelyi kórház igazgatóját és Láng Gusztáv irodalomtörténészt díjazták

 

Hatodik alkalommal adták át Szombathelyen a Dr. István Lajos innovációs és az életmű díjat csütörtökön a Weöres Sándor Színházban.

Ki kaphatja meg?

A díjat Pusztay János Prima Primissima-díjas egyetemi tanár alapította még 2011-ben, azzal a céllal, hogy a Vas megyében tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberekre az elismerés által is ráirányítsa a figyelmet. A díjra nem lehet pályázni, az alapító fenntartja magának a jogot, hogy szakemberekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a díjazandó személyeket. Szakterületi feltétel nincs. Van viszont két egyéb feltétel: kötődés Vas megyéhez és Szombathelyhez, illetve a – legalább hazai, de még inkább nemzetközi szinten mérhető – minőség.

Ő kapta az innovációs díjat

Az Innovációs díjat idén Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója kapta. Az orvos Szombathelyen született és a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgát tett, majd Orvos-közgazdász és Egészségügyi Menedzser diplomát szerzett a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán.

„A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az első és egyetlen munkahelye, ahol a ranglétrán előre haladva jelenleg 6. éve a kórház Főigazgató Főorvosaként dolgozik. 1999 óta vesz részt a kórház legfelsőbb vezetésében, ebből 7. évben mint első számú vezető. Jelentős eredmény a kórház gazdasági helyzetének stabilizálása és gazdaságilag kiegyensúlyozott működtetése, valamint látványos fejlesztése. A több mint 15 milliárd forintos beruházás mellett új szakmai profilok jelentek meg, és számos szakma tekintetében a kórház a régió vezető kórháza” - mondta el Pusztay János.

Prof. dr. Nagy Lajos egyébként 2000-től vezeti a Vas Megyei Markusovszky Kórház Kardiológiai és Belgyógyászati Osztályát. Ezen időszak alatt vezetésével kialakították a Haemodinamikai Labort, melyben teljes körű szívkatéteres ellátást végzünk, az akut coronaria syndrómás betegek folyamatos ellátását is beleértve. 2009-ben elsők között szerezte meg az expert szintű Magyar Intervenciós Kardiológus Diplomát. 2011-ben a Hypertonia Ellátás Minősített Orvosa címet nyerte el. Több hazai és nemzetközi kongresszus, továbbképzés szervezésében és rendezésében vett részt.

2005 óta vezető szerepet játszik a Vas Megyei Szívprogramban, melynek keretében epidemiológiai adatokra alapuló folyamatosan bővülő munkát végeznek a szív-érrendszeri prevenció terén. Számos társaságnak volt és jelenleg is elnökségi illetve vezetőségi tagja. Ez évtől tagja a Magyar Kórházszövetség Elnökségének.

Prof. dr. Nagy Lajos korábbi elismerései:Miniszteri DicséretPro Sanitate DíjMegyei Prima díjMagyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciójának EmlékérmeKórház Kiváló OrvosaMagyar Köztársaság Tisztikereszt

És ő az életmű díjat

Az Életmű-díjat csütörtökön Prof. Dr. Láng Gusztáv irodalomtörténész vehette át. Ő 1936. június 12-én született Budapesten. 1943-tól Szatmárnémetiben élt, ott végezte elemi és középiskoláit. 1953-tól a kolozsvári Bolyai Egyetem magyar szakos hallgatója volt; 1958-ban államvizsgázott évfolyam-elsőként. Akkor már az Állami Könyvkiadó kolozsvári szerkesztőségében dolgozott lektorként, majd 1959 áprilisától a Babeş-Bolyai Egyetem magyar irodalom tanszékén gyakornokként, később tanársegédként, docensként.

1984-ben költözött Magyarországra, Szombathelyre. A főiskolán 16 évig volt az irodalom tanszék vezetője. 2006-ban nyugdíjazták.1956-tól viszonylag rendszeresen közölt irodalomkritikai és - történeti cikkeket, tanulmányokat. S

Korábbi kitüntetései:

József Attila-díjToldy Ferenc-díjAz EMI (Erdély Magyar Irodalmáért) Alapítvány „Hídverő” gyűrűje (ez utóbbit olyan magyarországi kritikusok kapják, akik jelentősen hozzájárultak az erdélyi irodalom itthoni népszerűsítéséhez)Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat - 2016