Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Programkavalkád a karneválon

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-08-25

Programkavalkád a karneválon

2017-08-25, 16:34

   |   KATEGÓRIA: KULTÚRA

Számos program várja a karneválozókat a következő napokban. A hagyományosak mellett új helyszíneken is programkavalkád fogadja az érdeklődőket. Aki pedig betekintést szeretne nyerni például a hazai védelmi erők mindennapjaiba, ezt a honvédségi toborzóponton teheti.
Programkavalkád a karneválon
Nyugodt, ám sokszínű helyszíne a karneválnak a 4 alkalommal benépesülő Zsidó udvar, itt a programsorozatot Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg. Az egykori neológ iskola kertjében zenei, irodalmi és színházi előadások, tárlatvezetések várják az érdeklődőket. A túlnyomóan helyi előadók mellett országosan ismert művészek kínálnak kulturális csemegéket. "Van olyan imaszöveg, amit pl. Beatles-dalra éneklünk, mert az egyszer valakinek eszébe jutott, hogy próbáljuk ki, a közönségnek tetszett, úgyhogy bevettük a műsorba" - mondta Rudas Dániel, a budapesti Dohány utcai zsinagóga kántora. 

Ugyancsak a Zsidó udvar ad otthont Kardos Tamás fotóművész és Benkő Sándor fotóriporter kiállításának, amely a karnevál végéig látogatható. Benkő Sándor tárlata a zsidósághoz kapcsolódik, a Töredékek címet viseli. "Azokat a képeket próbáltam válogatni ide, amelyek nem pusztán egy tárgy, egy emlék lefényképezése, hanem amiben én is bent vagyok egy picit, tehát ha a fénykép hordozza azt a kis ismertető jegyet, hogy ki készítette, akkor onnantól egy kicsit másfajta kép" - fogalmazott Benkő Sándor fotóriporter. 

Katonanótáktól volt hangos a Történelmi Témapark szomszédsága pénteken délelőtt. A Katonatörténeti Kiállítás előtti területen idén is megnyitotta toborzópontját a magyar honvédség. Az érdeklődők megismerkedhetnek a védelmi erők jelenkori felszereléseivel, fegyverzetével és a katonai szervezetek feladataival. A légiósok fegyverzetével, harcmodorával, és mindennapi életével is megismerkedhetnek azok, akik kilátogatnak a Savaria Karnevál egyik kiemelkedő helyszínére, a Történelmi Témaparkba. A programok péntek délelőtt a légiók seregszemléjével kezdődtek. A csapatokat a városi elöljárók nevében Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntötte. A seregszemlét Savaria Legio és Terra Dacica Aeterna bemutatója követte. "A karnevál egyik legfontosabb része, és eleme a ferences kerti program. Tekintettel arra, hogy ez a karnevál hagyományőrző csoportok bemutatására épít, és az elmúlt években most is ennek lehetnek tanúi a jelenlévők. Pénteken, szombaton, vasárnap délelőtt 11-től délután 17 óráig tartanak folyamatosan a hagyományőrző történelmi csoportok bemutatása" - sorolta Katona Attila történész

A programokban Savaria története jelenik meg a római időktől, egészen a 18. századig. A három nap során lesznek gladiátorjátékok, lovasíjászat, középkori artista bemutató, valamint harci jelenetek is.

A Történelmi Témapark szomszédságában, a Gayer parkban van a gyermekek birodalma, a Villa Rustica. Az ókori  kézműves udvarban folyamatosan vannak foglalkozások. „Általában mindig az a kiinduló pont, hogy ókori és klasszikus játékokat, illetve olyan technikákat mutassunk be az idelátogatóknak, amikkel ritkábban találkozik a mai gyerek. Így egész biztos, hogy a természetes anyagok között itt van a szalma, itt van a vessző, itt van az agyag, amivel az ókorban is játszottak a gyerekek, itt van a bőr, amiből szintén ruhákat és egyéb termékeket készítették" - tette hozzá Kiss Andrea, az AGORA gyermek és ifjúsági szakági vezetője. 

Pénteken délelőtt egyre másra készültek az agyagedénykék, a különféle szalma- és papírfigurák. Élénk az élet a Gyöngyös patakon is, ahol a karnevál ideje alatt egymást érik a jókedvű gyermekeket szállító csónakok. 

A 18. Savaria Történelmi Karnevál fénye vasárnap este alszik ki.