Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Támogatók

 

Címlap

Raktunk bele sört? – Diáknapok 2015: főzőbajnokság a Nagy Kollégiumi Napon

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2015-04-23

Képgaléria megtekintése2015.04.23. - 03:00 | Büki László 'Harlequin', Lutor Katalin - Fotók: Büki László

Raktunk bele sört? – Diáknapok 2015: főzőbajnokság a Nagy Kollégiumi Napon

Hogy mit főznek
bográcsban az egyetemisták? Slambuctól chilis babon át, a
zabpehelygombócos csirkepaprikás levestől az erdélyi vörösboros
pincepörköltig mindent. És finomat! Tőlünk a "mislencsillag" egy
nemszokványos, nemhúsos, széllelszembefüstös bogárcskajának osztódott
ki, ami ráadásul nem is a koliétrend Mount Everestje. És nem is
bográcsbarát! Nem szégyen, ez bizony a tejbedara. Április 22-én 16
csapat részvételével kollégiumi főzőbajnoksággal indult a 2015-ös
Diáknapok rendezvénysorozata. Kaját nem tudunk mellékelni, ám interjúkat
és sok fotót igen!

HIRDETÉS

Kata vidám: "Április vége, diáknap van. Írj a
KollBiznek dallamosan. Vízi lufizz a Perint parton, jó kedved most ne
apadjon! Hallgatóknak nincs most pardon, mindenki ma összetartson!"

Előzmény:
Hétfőn délután már örülhetett minden minden leendő fakanálszorongató,
mert a kezében tudhatta azt a bizonyos „kajajegyet". Kedden irány a
nagybevásárlás, majd az utolsó előkészületek este, s minden bizonnyal
sokan aludtak el bográcsot körülfutó füst képével szemhéjukon.

Eksön:
Elérkezett a szerda. Lassacskán akasztásra (sic!) kerültek a bográcsok,
a máglyák ropogtak, szem nem maradt szárazon, mert szépre száll a füst,
s persze itt is bolond volt, aki állta, de hát állni kellett. Itt
mindenki nyertes. Mindenki szakács. Mindenki együtt van. A főzőverseny
11 órakor kezdődött az egyetemi udvaron, a mesterfogásokkal 15 óráig
kellett elkészülni.


F.I.T, sörrel, fűszerrel, fakanállal

Válassz egy jó nevet, úgysem ér semmit:
A csapatoknak nem volt fantázianeve, így amikor interjút készítettünk
velük, impróztak gyorsan valamit. Ez is érdekes volt, hogy vajon mi jut
eszükbe csapatnévként, ami végül elég széles skálán mozdította meg a
keresztapaság kérdését. Diétás Vadas, Gazfickók, Paprika,
Sportszervezők,  F.I.T, 217, Dubliners, Zsolt és patkányai. Eklektikus,
nem?

Gondolatok a fakanál mellől: A Diétás
Vadas csapata mustáros-tejfölös csirkepaprikás levest készített
zabpehelygombóccal. Bizarr? Bizony! A milyen stádiumban van a kaja
kérdésre a kézenfekvő "első helyezett stádiumban van" választ adták. Nem
jött be, pedig finom volt!

A 217 csapata - a későbbi nyertes
gasztroteam - erdélyi vörösboros pincepörköltet rottyantott a
bográcsban. A különlegessége, hogy nem alsópolcos vörösborral, hanem
olyan belépő szintű minőségi borral tették pikánssá az étket, amit
baráti beszélgetésekhez és erdélyi vörösboros pincepörkölthöz ajánlottak
a boros címke szerint (ami persze nem igaz!). De tuti, hogy nem
Koccintós volt benne. Marhahús viszont igen! Vajda Krisztiánéknak a
maximális 20 pontot adta a zsűri!


217, avagy a főzőverseny bajnokai

A
FIT (Földrajz-Irodalom-Történelem) bográcsából egy igazán fitt kaja, a
chilis bab illata kavargott. Plakátjuk szerint annyi bor van benne, hogy
Tibi atya is pohárból ette. S hogy mitől lehet egy chilis bab egyedi?
"Attól, hogy mindenkinek a nyála benne van!" - mondta a főszakács,
Takács Barbi. Csak bízunk benne, hogy 1.: a zsűri túlélte; 2.: ezt nem
olvassa.

Zsolt és a patkányai saját recept alapján pincepörköltet
készített, aminek vargánya, házi szalonna, snidling és egyedi fűszerezés
adta meg a pikantériáját. Nem kóstoltuk, elhittük!

"Csak
pasik főznek nálunk, mert a mesterszakácsok is mind azok" - ezzel a
picit hímsovén felütéssel fogadott minket a Paprika csapata. A négytagú
zsűri három hölgytagja ezt nem hallotta, mert harmadik helyre taksálta a
halászléízű sertéspörköltet. A recept titka a sok paprikában és a
gondosan megválogatott alapanyagokban rejlett. Plusz a lelkük is a
kondérban rotyogott. 

A Sportszervezők I. nevében Noémi
nyilatkozott, aki épp névnapját ünnepelte aznap. "Pörköltet főzünk,
sajnos nem marhából, hanem disznóból, és van egy titkos fűszerünk, amit
nem mondhatunk el, mivel akkor már nem lesz egyedi. Egyszerű, de
nagyon finom." További kérdéseink a bográcsfüstben végezték...

A
Gazfickók brigádjánál az egyetemi megmozdulásoktól teljesen testidegen
italmaradványokba botlottunk: 15 "kivégzett" tejesdoboz várta szelektív
pihenőhelyét a fűben. Tartalmuk már a kondérban (!!) rotyogott, cukorral
és fahéjjal gazdagítva. "Tejbedarát készítünk, ami nem más, mint tej
(be) dara." Nincs ez túlragozva. Kedvenc kolikaja bográcsban, minőségi
kakaóporral meghintve. A zsűri respektálta a merészséget, mert az egyik
lapon elcsíptünk egy 4-est... Azért egy pillantást vessünk erre a képre, egy rövid elemzést megér (balról jobbra):
- inkább a fűre öntöttem
- majdnem sikerült megkóstolnom
- lenyeljem vagy kiköpjem? ;)
- egy életem... 


Gazfickók fakanállal

A
Dubliners - szeretik az ír sört és az ír zenét - nevéhez majdnem
méltóan erdélyi tradicionális ételt készített: slambucot. Lebbencs
tészta, krumpli, paradicsom, paprika, kolbász, szalonna és fűszerek
voltak az 50%-ig hagyományos receptúra szerint készülő ételben.
- És mi a másik 50%, amitől egyedi a kajátok? - kérdeztük Klement Örsöt.
- Raktunk bele sört? - kérdezte ő a többieket.
Itt
meg is halt a buli - az orbitális röhögés miatt. Úgy gondoltuk, ez a
kérdés önmagában is az egyetemi gasztrokultúra alapvetése. Nem kell
túlgondolni semmit, sör legyen benne, már jó!

A zsűri és az ő szempontjai: Az ételek értékelését a Kollégiumi Bizottság 4 tagja vállalta, Nemes Brigitta, Nagy Attila, Réder Dalma és Gál Zita,
akik ízlelőbimbóikat az étkek elkészültével máris izzították és
körbejárták a feltálalt finomságokat. Több szempontot is figyelembe
vettek a pontozásnál - 1-5-ig értékelték az ételt -, elsősorban az
ételek ízletessége dominált, de számított a fogadtatás, a terítés, a
tálalás.

A mesterszakácsok: A kollégiumi
főzőversenyt Vajda Krisztián és csapata nyerte, maximális 20 ponttal.
Második lett Broda Jeanette és csapata, harmadik Kovács Artúr és csapata
egyaránt 19 ponttal. Különdíjat kaptak Bartha Boglárkáék, Kovács
Lilláék és Furján Mátéék.

Amiért mindenképp megérte:
A versenyzők kaptak a főzés ideje alatt sör-, boroskóla-, valamint
fröccsbónt, melyet a Bánya Café & Bar pultjában válthattak be.
Bármily meglepő egy főzőversenyen, még a KollBiz is meglepte azokat,
akik nem tudtak eltelni a finom illatokkal, és kupon ellenében frissen
sült baconbe tekert virslit kaptak az éhes szájak.


Munkában a zsűri a Diétás Vadas csapatánál

Aki nem főzött:
Az egész napos Kollégiumi Nap eseményen sok más szórakozás is várta az
egyetem hallgatóit, ugyanis a szumó birkózástól a rodeó bikán át, a
különböző sportjátékokon keresztül az élőcsocsóig még ivós játékokat is
játszhattak.

A hype: Ezúton is nagyon köszönjük a Kollégiumi Bizottság munkáját, ismét kitettek magukért!