Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Szavaltam egy kávét – Ilyen volt a költészet napja Szombathelyen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-04-11

Szavaltam egy kávét – Ilyen volt a költészet napja Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2017.04.11. - 16:30 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szavaltam egy kávét – Ilyen volt a költészet napja Szombathelyen

A költészet napján minden a versről szól, délelőtt versfalat állítottak a Weöres Sándor-szobornál, miközben Lutor Katalin és Doma Bence megzenésített versekkel szórakoztatta a közönséget. A programok délután is folytatódnak: három helyi kávézóban négy óráig verssel lehetett fizetni a kávéért, a moziban a Nagy Lajos Gimnázium drámatagozatos diákjai versekkel lepik meg a közönséget a vetítések előtt, az AGORA - Savaria Filmszínház futófényein napkeltétől napnyugtáig pedig magyar költők haikui és négysorosai jelennek meg.

Megtelt a versfal a Weöres Sándor-szobornál, a diákok és a felnőtt verskedvelő helyiek lelkesen ragasztgatták a verseket. Főleg a klasszikus költők domináltak, de volt, aki a saját versét hozta el.

Nyomtatott és kézzel írt költeményt is el lehetett helyezni, így az is felrakhatta a falra a nagy művet, akinek nem állt módjában előre készülni, hanem az utolsó pillanatban a társa hátán firkantotta papírra.

1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját, s ahogy Novák Edina, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ marketingvezetője elmondta, a közös versfal készítés célja az, hogy megszerettessék a verseket az emberekkel, különösen a fiatalabb korosztállyal. Hogy a szándék elérte a célját, a lelkes diákok bizonyították. Lutor Katalin és Doma Bence megzenésített verseket adtak elő, hangjuk messze szállt az egyre erősödő szélben. 

 

 

Kollégáimmal kipróbáltuk a FIZESS KÖLTÉSZETTEL! akciót, a Szimfónia kávézóba látogattunk el, ahol meleg fogadtatásban részesültünk. Kis problémánk akadt ugyan, csak egy verset vittünk magunkkal, és hárman voltunk, de kivágtuk, vagy inkább kiszavaltuk magunkat. Petőfi: Reszket a bokor, mert című versének elmondásáért máris kaptunk egy kávét. A kávézó drága Valika nénije is elszavalta nekünk kedvenc Petőfi-versét, így a test mellett a szellemünk is igazi felüdülésre talált.

 

A költészet napja véget ér ugyan, de versek holnap és holnapután is lesznek. Ha megízleltünk egy-egy rímet, egy-egy fülbemászó sort, talán később sem vágjuk sutba a verses köteteket, hanem időnként belelapozunk. S ha így lesz, már megérte.

Kapcsolódó írásunk:

Új magyar verses oldal indult

2017.04.11. - 00:10 | vaskarika.hu

Új magyar verses oldal indult

Új közösségi irodalmi oldal indult április 11-én a magyar költészet napja alkalmából. A 3sor.hu különlegessége, hogy kizárólag haiku versformában írt kortárs műveknek ad teret.

 

 

Posztolj verset! - Ma délben indul a versgerillázás

2017.04.10. - 13:00 | vaskarika.hu

Posztolj verset! - Ma délben indul a versgerillázás

Idén negyedik alkalommal gerillázzák tele a világot magyar versekkel, április 11-én, József Attila születésének évfordulóján, a magyar költészet napján. 

A HÍRHEZ TARTOZÓ KÉPGALÉRIA