Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Személyesen vitték át a SEK-re a fotókat

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-01-07

Személyesen vitték át a SEK-re a fotókat

Lebontották a tavaly májusban megnyitott Személyes című kiállítást a Savaria Múzeumban. A fotók az ELTE Savaria Egyetemi Központ épületeiben, tereiben találnak új otthonra.

A Fényérzék sorozat részeként megrendezett tárlat a száz évvel ezelőtti Szombathely életének apró, jellegzetes mozzanatait mutatta be. A kiállítás alapjául híres 19-20. századi helyi fotográfusok – például a Knebel dinasztia képviselői vagy Farkas Géza – felvételei, pontosabban a Savaria Múzeumban őrzött korabeli üvegnegatívok ezrei szolgáltak. De a kiállítás rendezői hozzájutottak újabb, magántulajdonban lévő fotókhoz is.


Jobbra Kívés István, aki hangsúlyozta: örülnek, hogy részt vehetnek az értékőrzésben. Fotók: Nagy Jácint

A képekből megálmodott installációknak a bontás után vagy a múzeum pincéjébe vagy a szemétbe kellett volna kerülniük. Ehelyett Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese – az intézmény nevében – felajánlotta az ELTE Savaria Egyetemi Központnak a lenyűgöző képeket. A felajánlást az egyetemen örömmel fogadták.


A tárlatot bezárják, de az installációk nem a raktárba kerülnek.

Kívés Istvántól, az egyetemi sportcsarnok vezetőjétől megtudtuk, hogy a kiállítás elemei ezentúl a Savaria Egyetemi Központ Károlyi Gáspár téri A épületét és a Sportudományi Intézet irodáit fogják díszíteni. – Az értékmentés és megőrzés volt a legfőbb célunk – mondta Kívés István. A képek átszállítását az egyetem képviseletében az Universitas Fidelissima szervezte meg. A feladat nem volt olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. A képek elhelyezéről tájékoztatni kellett a tűzoltóságot is: fontos szempont volt, hogy biztonságosan elhelyezhetők-e a képek az egyetemen. Gyarmati András, a SEK vizuális művészeti tanszékének adjunktusa szakértőként segítette a költöztetést. A szállítással járó költségeket a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület vállalta.