Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Szombathely megbecsüli szülötteit – Kristóf Ágotáról mutattak be könyvet az ŐrvidékHázban

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-11-09

Szombathely megbecsüli szülötteit – Kristóf Ágotáról mutattak be könyvet az ŐrvidékHázban

Képgaléria megtekintése2016.11.09. - 10:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szombathely megbecsüli szülötteit – Kristóf Ágotáról mutattak be könyvet az ŐrvidékHázban

A Szülőföld Könyvkiadó kitesz magáért az utóbbi időben, szinte kéthetente jelennek meg a Híres szombathelyi nők sorozat újabb kötetei. November 8-án a Kristóf Ágota életét bemutató kötetet ismerhette meg a közönség. A könyv szerzője Czetter Ibolya.

HIRDETÉS

Óriási érdeklődés kísérte a Szülőföld Könyvkiadó Híres szombathelyi nők sorozata újabb kötetének, Czetter Ibolya Kristóf Ágotáról szóló könyvének bemutatóját az ŐrvidékHázban. Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntőjében elmondta, a sorozat immár annyira beivódott a köztudatba, hogy egy új könyv megjelenésekor rögtön azt kérdezik, az olvasók, de ki lesz a következő?

A Kanizsai Dorottya Gimnázium a jövő évben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ennek tiszteletére indították el a Tea és tudomány című beszélgetős sorozatot, ahol egy kellemes tea mellett a gimnázium egykori diákjai osztják meg gondolataikat a közönséggel. Ez a program arra is jó, hogy növelje az egykori diákok kötődését az alma materükhöz. Kristóf Ágota szintén a gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. A bejáratnál tábla őrzi az írónő emlékét, és az iskolai tablón is megtalálhatjuk. Szerették volna személyesen is vendégül látni a gimnázium 90. évfordulóján, de egyre romló egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni. Ha végignézünk a gimnázium folyosóján a tablókon, sok olyan arcot találunk, akik az iskola hírnevét öregbítették.

Kristóf Ágota a Szász János rendezte Nagy füzet című film kapcsán vált széles körben ismertté. Ez az első magyar film, amely elhozta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, a Kristály Glóbuszt. A mostani kötet szintén azt a célt szolgálja, hogy Kristóf Ágota nevét és műveit minél többen megismerjék.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője utalt arra, hogy könyvsorozat nem létezhet ötletgazda nélkül. A Híres szombathelyi nők megörökítésének ötlete Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, Kulturális, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke fejében született. Az elnök asszony elárulta, hogy már a következő kötet bemutatásának időpontja is megvan, november 25-e. A sorozatban példaadó nők tárulnak elénk, akik jelentős tevékenységet folytattak különböző területeken a városunkban élők jólétéért, vagy ha máshol is éltek, itt születtek. A Híres szombathelyi nők jó példa arra, hogy megmutassuk, megbecsüljük az itt születetteket. Tenki Mária, Koczka Tiborhoz hasonlóan köszönetet mondott a könyv elkészítésében közreműködőknek, mely nem jöhetett volna létre az önkormányzat támogatása nélkül.

A könyvbemutatón megjelent Ágota testvérének, Jenőnek a lánya is, aki örömét fejezte ki, hogy ennyi ember megjelent a nagynénje tiszteletére, ugyanakkor sajnálta, hogy egyedül képviseli a családot.

A könyvet a szerző, Dr. Czetter Ibolya, a SEK Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója mutatta be. A szülőföldhöz, az alma materhez való kötődés mindig titokzatos, a szerelemhez hasonló, mivel kifürkészhetetlen utakon találjuk meg. Emlékek, témák bukkannak elő rejtélyes módon. Czetter Ibolya esetében a szülőföld Szombathely, az alma mater pedig a Kanizsai Dorottya Gimnázium. Az igazgatónő kifejtette, miért éppen ő írta meg Ágota életét. Először az édesanyjától hallott az írónőről, Kristóf Ágota és Czetter Ibolya édesanyja is 1935-ben született, a Kanizsaiban egy évfolyamba jártak. Czetter Ibolya 1989-ben párhuzamosan kezdett Márai Sándorral és Kristóf Ágotával foglalkozni, és szembetűnőnek találta a két író közötti különbséget. Ágota nyelvezete puritán, letisztult, inas próza, ami lenyűgözte a szerzőt. Másrészt a bűntudat is hajtotta Kristóf Ágota életrajzának megírásában, mivel nem ismerhette személyesen. A kutatómunka azonban személyessé tette, egyre jobban kibontakozott a személyisége, ahogy megismerte a családját. Bűntudatot érzett amiatt is, hogy míg az írónőt ismerték a nagyvilágban, Magyarországon kevesen tudtak róla. Ha megkérdezi a diákjait, gyakran keverik össze Agatha Christie-vel, mivel hasonló a nevük. Ágota három fő kiindulási pontja: Csikvánd, Kőszeg és Szombathely.

Az életrajz írójának nincs könnyű feladata. Hagyatkozhat ugyan a dokumentumokra, de a gyűjtés során rengeteg mítosszal és legendával találkozik. Kérdés, hogy mit tartson meg ezekből a legendákból, úgy hogy elérje a célját, vagyis az olvasókat közelebb vigye Kristóf Ágota műveihez. Ez csak úgy megy, ha feltépjük a múltat. Minden életrajz szomorú és ostromolt erőd. Megismerjük a napok hordalékát, feltárulnak a sallangok, ebből áll össze az élet. Maga a név is sokat hordoz. Kristóf Ágota neve kétszer is változáson esett át. Egyszer, amikor új hazájában, Svájcban eltűntek róla az ékezetek, majd amikor Kőszegen, a végső nyughelyén újra visszakerültek. A szerző képekkel illusztrált bemutatóval ismertette az írónő életét. Ágota Csikvándon született, szülei művelt emberek, tanítók voltak. Apja, Kristóf Kálmán verseket is írt. Anyja, Turchányi Antónia szintén verselgetni kezdett 60 éves kora körül. Ágota már négyévesen tudott írni, olvasni, testvérei, Attila és Jenő is írói ambícióval bírtak.

A testvérek között szoros összetartozás volt, Ágota rajongott Jenőért, mindig is fiú szeretett volna lenni, például szőrén ülte meg a lovat. A család 1944-ben Kőszegre költözött. A város a nagy füzet helyszíne, melyet az írónő a világ legszebb városának tartott. 1948-ban szétszakadt a család, amikor Ágota édesapját többéves börtönbüntetésre ítélték. A Szombathelyi Állami Általános Kanizsai Dorottya Leánygimnázium internátusának bentlakójaként volt városunk „foglya". Aztán az útja Svájcba vezetett. Czetter Ibolya élvezetesen tárta elénk az írónő életútját. Igen, valóban kedved kaptunk hozzá, hogy elolvassuk a műveit. Az estet a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai tették színesebbé.