Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Támogatók

 

Címlap

Toldi ma is népszerű a könyvtárban ünnepelték

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-03-24

Toldi ma is népszerű a könyvtárban ünnepelték

2017. március 24., 20:10 fotós: Unger Tamás 
 0 komment
Arany János költői tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai, Tóth Péter és Kocsis Zsolt az intézmény könyvtárába hívta ezért az ünneplőket.

A tárlókban díszes könyvek, a szerző tankönyvekből ismert fotója, a hosszú bajusszal. Az iskola növendékei hajolnak az üveglap fölé, néhányan fotóznak a mobiljukkal. A zenés, verses megemlékezés egy nagy költő tiszteletére készült, akinek mondatait hosszú évtizedek óta idézik könyv nélkül az iskolások. A Családi kör, a Rege a csodaszarvasról, vagy a Szondi két apródja a legismertebbek, de kívülről fújják A walesi bárdokat, és a Toldi számos versszakát.

Tóth Péter szerint a szövegek mellett másra is jut idő, az órákon megidézik a költő személyiségét, hatását az irodalmi hagyomány alakulására. Országszerte szerveznek versmondó versenyeket és esszépályázatot írnak ki. Arany szavai közül egyre többet kell értelmezni, nem szabad elfelejteni, hogy ő az egyik legváltozatosabb szókinccsel rendelkező szerző. Ugyan a Toldi már százhetven éve jelent meg, az írás hőse még mindig népszerű. Kései verseivel, nagy gondolati költeményeinek hangulatával nehezen barátkoznak meg a fiatalok, sikerközpontú világunkban nem mindig értelmezik könnyen a szigorúbb erkölcsű 19. század nagy lelkiismereti kérdéseit. Arany nem "trendi"!- mondja Tóth Péter. A vers hosszú ideje kevesek élménye. Ezen minden bizonnyal az évforduló sem sokat változtat. Persze meg kell próbálni. Az emlékezés mellett ezért is csináltuk meg kiállítást a Bolyaiban és mutattuk be a műsort.