Gyorskeresés a katalógusban
Bejelentkezés
Naptár
h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Támogatók

 

Címlap

Ünnepi hangverseny a Szent Márton-templomban, többszörös veszprémi és szombathelyi együttműködésben

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-05-21

Ünnepi hangverseny a Szent Márton-templomban, többszörös veszprémi és szombathelyi együttműködésben

2017. május 21., 20:00 szerző: Ölbei Lívia fotós: Nagy Jácint 
 0 komment
SZOMBATHELY - Nem mindennapi hangversenynek örülhetett a közönség szombaton a szombathelyi Szent Márton-templomban. Johann Nepomuk Fuchs (1766 - 1839) egyházzenei műveiből veszprémi és szombathelyi muzsikusok hoztak vissza a feledésből egy koncertre valót.

Johann Nepomuk Fuchs Eisenstadtban (Kismarton) született, életének nagy részét itt is töltötte: az Eszterházy család szolgálatában, Joseph Haydn társaságában. Haydn halála után ő vette át a kismartoni zenekart. Termékeny egyházzenészként tartják számon, műveit halála után is sokáig és sokfelé játszották. Mára a liturgiából kikerültek - jórészt el is felejtődtek - ezek a mennyei harmóniák, de természetes volt, hogy a Veszprémi Érsekség levéltárában őrzött, Molnár Zoltán által a forráskutatás és a modern kottagrafika szabályai szerint feldolgozott, közreadott műveket templomi környezetben hallgathassa meg - újra - a közönség.

A Veszprémi Érsekség támogatásával, több intézmény együttműködésében jött létre az a „koncertprojekt", amelynek ősbemutatóját május 19-én a veszprémi főszékesegyházban tartották. Másnap megismételték a hangversenyt Szombathelyen. A kezdeményezésben részt vett a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola kamarakórusa, a veszprémi Pannon Egyetem kórusa, a szombathelyi ELTE SEK Savaria Zenepedagógiai Tanszékének kórusa. Vezényelt Veres Györgyné Petrőcz Mária, a műveket betanította dr. Csomó Orsolya és Zsilinszky Cecília. Egyébként ez volt az év első koncertje a nemrégiben fölújított szombathelyi Szent Márton-templomban, ahol a fénykörökből - vagy fénylő „glóriákból" - megszerkesztett csillárok és üvegajtók teremtenek áttetsző kapcsolatot múlt és jelen között.

Fuchs világi műveket is komponált. Az előtérben egy concerto első tételének fagottos szólistája: Molnár Johanna Fotó: Nagy Jácint

Az esten az együttesek mellett hangszeres és énekes szólisták működtek közre. Egyik kedvencünk a Fuchs G-dúr offertoriumának (áldozat, felajánlás a mise liturgiája szerint) első tételében közreműködő Szente Melinda (mezzo): ő énekelte a Boldogságos Szent Szűznek, Máriának címzett áriát.

Megszólalt Molnár Zoltán is, aki hangsúlyozta: leendő egyházzene tanárként is nagy öröm számára, hogy mintegy másfél éves kutatómunkája eredményével azonnal találkozhatott a közönség, „hamvaikból valóban újjászülethettek" a régi Fuchs-művek. Mint mondta, ma a liturgiának már csak a terjedelmük miatt sem lehetnek részei ezek a nagyszabású barokk kompozíciók, ezért egy-egy, a veszprémihez és a szombathelyihez hasonló koncertnek még nagyobb jelentősége van.

Mindenesetre a Haydn- és Mozart-művek harmóniáját, szépségét idéző Fuchs-művek mintha valóban képesek volnának arra, hogy kapcsolatot teremtsenek földiek és égiek között.

Ölbei Lívia