Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
M D M D F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

2017-től ismét Soproni Egyetem az Alma Mater (ForestPress)

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-07-06

b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_nyme3.jpg
Sopron, 2016. július 6. - Kiemelt státuszú egyetemmé alakulhatnak a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni karai – jelentette be az oktatásért felelős államtitkár Sopronban.

„Fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakulhat a Nyugat-magyarországi Egyetem” – jelentette be dr. Palkovics László pénteken, Sopronban.
Kiemelt státuszú intézmény azokból az egyetemekből válhat, amelyek nemzetstratégiai céloknak  megfelelően kulcsfontosságú területeken végeznek európai szinten is meghatározó oktatói és kutatói munkát - ehhez azonban meghatározott tudományos és működtetési feltételeknek is teljesülnie kell. A célok elérése érdekében január 1-től megújuló működési struktúrában és valószínűleg Soproni Egyetem névvel folytatja a munkát az anyaintézmény, miután a következő hónapokban előkészítik a szombathelyi egyetemi központ kiválását és az ELTE-hez való csatlakozását. A szerkezetváltozást mindkét intézmény szenátusa támogatta, így várhatóan az állam, mint fenntartó is jóvá fogja hagyni a változást.
Az államtitkár hozzátette: a soproni egyetem értékeit mindenképpen meg kell őrizni - az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari tudományos központ kiemelkedő jelentőséggel bír, így e tudományterületek jövőbeli erősítését a fenntartó támogatja. A pedagógiai és gazdasági képzések szintén szerves részei az egyetemnek, hiszen nagyon intenzív regionális munkaerőpiaci igényeket szolgálnak ki.
A szombathelyi karok már korábban kifejezték önállósodási szándékukat, akkor azonban a pénzügyi helyzet vizsgálatakor kiderült: a soproni anyaintézmény nélkül nem tudták volna fenntartani működésüket. A Savaria Egyetemi Központ pozíciójával kapcsolatban a tavalyi államtitkári egyeztetések során igényként fogalmazódott meg a képzési portfólió átalakítása, emellett a minisztérium az egyetem javaslatait figyelembe véve kérte a szenátust arra, hogy a szombathelyi karok önállóságára ne a közeljövőben, hanem egy későbbi időpontban és csak meghatározott feltételek teljesülése esetén kerüljön sor. 2016 májusában újra felmerült a karok elszakadásának kérdése, amikor a Savaria Egyetemi Központban működő karok kifejezték azon szándékukat, hogy az ELTE részeként folytathassák tevékenységüket. A Nyugat-magyarországi Egyetem vezetése és a fenntartó is egyetértett abban, hogy a korábbi integrációval az intézménybe olvadt két szombathelyi kar profilja nem illeszkedett a soproni kampuszéhoz, ezért immár jó döntésnek látszik azok ELTE-hez való csatlakozása.
Az intézményi fenntartó szándéka szerint a tradicionális soproni karokból felépülő új struktúrában az eddig fennálló működési problémák csökkennek és megszűnhetnek, a gazdálkodás és a szervezettség pedig stabillá válik.
Prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora bizakodóan tekint a jövőbe. A sajtótájékoztatón kifejtette: azok a karok, amelyek idővel leváltak az egyetemről, gazdasági problémákkal küszködtek. A soproni karok jól teljesítettek az idei felvételi időszakban: több mint harminc százalékkal többen jelentkeztek Sopronba, mint tavaly. Kitűnőek a karok pályázati eredményei, a minősített oktatók aránya pedig eléri a 80-90 százalékot – mutatott rá a rektor.
Sopron polgármestere és országgyűlési képviselői közös sajtóközleményükben támogatták az új struktúrát: "A felsőoktatás megújítása lehetőséget ad a városoknak saját egyetemre, Sopronnak pedig igazi különleges egyetem kialakításához a négy tradicionális karral, melyet erős kormányzati szándék és elhatározás támogat.” Az új helyzettel a korábbi instabilitás megszűnik, s végre az egyetem csak arra koncentrálhat, ami a fő tevékenységi köre – tette hozzá a sajtótájékoztatón dr. Fodor Tamás polgármester, aki szerint a soproni karok szakmai háttere determinálja az önálló intézmény fejlődését.
A következő hónapokban lezajló átalakítások hozzájárulnak ahhoz, hogy Soproni Egyetem néven erős, nemzetközi hírű, erdészettudományra, valamint faanyag-tudományra   koncentráló kutatás-orientált egyetem jöjjön létre, amely regionális igényeket is kiszolgáló gazdasági és pedagógiai képzéseket is végez. Az új intézményi struktúrát ősszel tárgyalja a Parlament.