skip to navigation

Átadták az első ELTE-s diplomákat Szombathelyen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-07-10

Átadták az első ELTE-s diplomákat Szombathelyen

2017.07.10. - 00:10 | Merklin Tímea

Átadták az első ELTE-s diplomákat Szombathelyen

Először osztott diplomát az ELTE a Savaria Egyetemi Központtal történt integrációja óta, a karok vezetői személyesen jöttek el, hogy kezet fogjanak a végzettekkel. A nyitott rendezvény – hozzátartozókkal, barátokkal együtt - ezer résztvevővel zajlott az Agora Művelődési és Sportházban.

HIRDETÉS

A Savaria Zenepedagógiai Tanszék hallgatóinak ünnepi műsora után dr. Németh István ELTE SEK rektorhelyettes mondott beszédet, amelynek kulcsszavai a kihívás és a változás voltak. Kiemelte: a tudás, a műveltség állandó gyarapítást igényel, folyamatos megújítást, enélkül lehetetlen megfelelni a 21. század elvárásainak. Invitálta a diplomájukat most átvevő fiatalokat, hogy térjenek vissza az intézménybe folytatni a tanulmányaikat, és csatlakozzanak az alumni mozgalomhoz, maradjanak az egyetem hallgatói. Köszönetet mondott a szülőknek, hogy ide adták a gyermekeiket tanulni, és tiszteletét fejezte ki a családok előtt.

 

Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja azt a reményét fogalmazta meg, hogy az ELTE és a SEK csatlakozása után Szombathely megtalálta a helyét, és megerősödve regionális központként tud működni. Mint mondta, a PPK vonatkozásában kiemelt a sport, a neveléstudomány, a tanárképzés, „a PPK minden, ami ember". Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a budapesti és a szombathelyi kollégák jól együttműködjenek. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja ünnepi beszédében leszögezte: a kar a Savaria Műszaki Intézettel gazdagodott.

A gépészet és az informatika összekapcsolódása az új ipari forradalom küszöbén egy új világot hoz el. Az első eredmények majd 4-5 év múlva látszanak. Kifejtette: lényeges a kötődés egymáshoz, a városhoz, az országhoz, talán nem sodorja messze a fiatalokat az élet, illetve ha mégis, majd visszatalálnak, hazahozva a tudást. Biztatta a végzetteket, hogy csatlakozzanak az IK alumni tagozatához.

Az ünnepségen az oklevelüket átvevők esküt tettek arra, hogy minden erejükkel arra fognak törekedni, hogy választott hivatásukat emberséggel, szaktudással végezzék, és öregbítsék Alma Materük jóhírnevét. A diplomákat a kari vezetők osztották ki: Dr. Borhy László, az ELTE BTK dékánja, aki az egyetem 2017. augusztus 1-től kinevezett rektora, Dr. Surján Péter, az ELTE TTK dékánja, Dr. Horváth Zoltán, az ELTE IK dékánja, Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE PPK dékánja, Dr. Prónai Csaba, az ELTE TÁTK dékánhelyettese, Dr. Csíkos Csaba, az ELTE TÓK dékánhelyettese.

A végzettek és a hozzátartozók emelkedett hangulatát, büszkeségét egy kislány önfeledt megnyilvánulása fejezte ki hangos szóval, váratlanul, amikor a színpadra fellépdelő édesanyja után kiabált: „Anya, szeretlek!"

A hallgatók nevében Keszei Fruzsina frissdiplomás okleveles biológiatanár és magyartanár búcsúzott, gondolataiba szőve a szülőknek kijáró hálát, hiszen „ők az egyetemi évek legnagyobb hősei". Beszédét ezzel a Weöres Sándortól vett gondolattal zárta: „Ha arra törekszel, hogy az örök mértéket kövesd: ne botránkozz azokon, kik nem erre igyekeznek, hanem törekvéseik ingadozva ágaznak a sokféle véges és változó mérték között. Ne azt nézd, hogy mijük nincsen, hanem hogy mijük van; mert még a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belőled hiányzik. Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni."

 

Verfasst von hrita am 2017, Juli 10 - 10:41
Gyorskeresés a katalógusban

Menü

Benutzeranmeldung

Navigation

Kalender

M D M D F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

 

Google