Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
«  
  »
M D M D F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

Láma, hajnalpír, kalapács: Szilárdi Béla-trilógia (fel)olvasásra

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-05-10

Láma, hajnalpír, kalapács: Szilárdi Béla-trilógia (fel)olvasásra

2017. május 10., 19:31 szerző: Ölbei Lívia fotós: Nagy Jácint 
 0 komment
Szombathely - Szilárdi Béla Nietzsche-trilógiáját a WSSZ Krúdy Klubjában ismerhette meg a közönség. A kötet a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg: mert drámát (föl)olvasni is lehet.

Az éppen Németországból hazatért, a Vas megyei Gutaházán otthonra lelt Szilárdi Bélát elsőként festőművészként jegyezhették meg a képzőművészet kedvelői a 90-es évek elején: emlékezetes kiállítással jelentkezett a Szombathelyi Képtárban. Ha meggondoljuk, már az az első vasi tárlat is egészen drámai vagy inkább „színházias" volt: semmi kép a falon, helyette a nyitott sírokból színes, vásári jelenetek tűntek elő. De haladjunk sorjában: gyorsan kiderült, hogy Szilárdi Béla nem kizárólag festőművész, hanem fotográfus is (a sajtófotótól a művészi portréig), sőt: profi zenész. De hol volt akkor még az írás.

Trilógia-bemutató. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, dr. Puskás Tivadar polgármester, Szilárdi Béla, valamint Jordán Tamás és Szerémi Zoltán: épp Nietzsche és Munkácsy szerepében Fotó: Nagy Jácint

Néhány éve aztán megírta önéletrajzát (elképzelhetetlenül sűrű élet, elképzelhetetlenül izgalmas emberek társaságában). És most már forrósodik, közel vagyunk a célhoz: Szilárdi Béla megérezte az írás ízét, csak éppen műnemet váltott és drámákkal állt elő. Nietzschét tette meg főszereplőnek: egyszer, kétszer, háromszor. A világrengető filozófus, a szenvedélyes és megközelíthetetlen óriás életének tényeit keverte az „így is történhetett volna" varázslatával. Ez a Trilógia: A láma köpése, az Ecset és kalapács, a Fakuló hajnalpír. A drámaíráshoz mindenekelőtt Duró Győzőtől és Fábián Lászlótól kapott fontos szakmai segítséget.

 

 

Mindhárom darabnak volt felolvasószínházi bemutatója a WSSZ-ben. Legutóbb Törőcsik Mari és Jordán Tamás lépett színre: Friedrich Nietzsche és Cosima Liszt-Wagner szerepében, életre keltve egy sosemvolt, tán elmulasztott szerelmet. Itt született meg a tanulmányokat is tartalmazó Trilógia kiadásának ötlete. És íme!

Ölbei Lívia