Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
«  
  »
M D M D F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

Lilla egy 1200 éves fogból is megmondja, fiú-e, vagy lány

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-01-19

Lilla egy 1200 éves fogból is megmondja, fiú-e, vagy lány

Lilla egy 1200 éves fogból is megmondja, fiú-e, vagy lány

Draskóczi Lilla, a soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetem Biológiai Intézetében végez molekuláris és genetikai vizsgálatokat. A kutatás fő iránya a molekuláris antropológia. Mindez mit is jelent a mindennapokban? - kérdeztük a szombathelyi egyetemi központ harmadéves hallgatójától.

- DNS vizsgálat alapján az ezer, ezerkétszáz éves fogleletekből állapítom meg, hogy lánytól, vagy fiútól származik - kezdte a fiatal biológia alapszakos hallgató. - A régészek, antropológusok a csontok elhelyezkedéséből, strukturájából, a mértékből következtetni tudnak az életkorra, illetve a nemre. Ez azonban csak a viszonylag ép, felnőtt csontváznál használható.

A gyerekeknél még nem fejlődtek ki a másodlagos nemi jellegek. Ilyenkor segíthet ez az új eljárás. Fontos, a speciális anyagok, a módszer csak a nagyon régi, ezer éves csontok esetében használható. A "fiatalabb" leleteknél már más módszert kell alkalmazni.

Draskóczi Lilla által vizsgált fogakat Balatonudvardi térségében találták. S azokról nagy bizonyossággal állapította meg a nemüket.

A közelmúltban tartott konferencián beszámoltak arról, hogy hasonló eljárással kísérleteznek Szlovákiában is. Ám északi szomszédállamunknál még nem jártak sikerrel.

- A biológusi pálya sokkal izgalmasabb, mint amit gondolni szoktak rólunk - véli Draskóczi Lilla. - A köztudatban még mindig az él rólunk, hogy mi csak tanítunk, vagy fehér köpenyben mindenféle képleteket írunk fel egy laboratóriumban.

Lilla aktív segítője a kutatók éjszakája programjának.

- Itt megmutathattuk a szélesebb közönségnek is, hogy mivel is foglalkozunk valójában - meséli. - A diákok ámulva figyelték a különféle, sokszor nagyon is látványos módszereket. Egy, egyszerű, de látványos eljárással mutattuk meg például, hogy miként lehet kimutatni egy oldatban az ismeretlen cukrokat.

Nagy sikere volt annak is, amikor megfoghatták az eszközöket, s kipróbálhatták a "vegyészkedést". Talán sikerült kedvet csinálni a fiataloknak. Ők majd a kémia, biológia órán tanár felügyelete mellett tovább folytathatják a kísérleteket.

- A biológus az életben számtalan területén elhelyezkedhet - teszi hozzá Lilla, aki a jövőjét mindenképpen Magyarországon képzeli el - Az egyetemi kutatások mellett, nagy igény van az élelmiszeriparban, azon belül is a gabona-, tejágazatban.

Segíthetjük a rendőrség munkáját is, hiszen sok esetben ránk támaszkodnak a bűnesetek felderítésénél, a helyszínen talált minták igazságügyi elemzésénél. Mindenképpen meg kell még említeni a folyamatosan fejlődő gyógyszeripart is.

A felvételi előtt álló középiskolások tehát bátran választhatják a nagy kihívást jelentő, de legalább ugyanilyen izgalmas és változatos biológusi pályát - zárta Draskóczi Lilla.

Nyitókép: Draskóczi Lilla az elszívó fülke alatt való munka közben.