Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
«  

Mai

  »
M D M D F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen?

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2015-01-29
Elszívja Sopron a pénzeket, a SEK önállósodni akar. Nagyjából így foglalhatók össze az elmúlt nap eseményei.

Szerdán írtunk arról, hogy a SEK összoktatói és összdolgozói értekezletén paprikás volt a hangulat és kijelentették, hogy saját lábukra kell állniuk, elszakadni a Nyugat-magyarországi Egyetemtől. Az egyesülés óta eltelt hét évben csak beválthatatlan ígéreteket kapott a Savaria Egyetemi Központ, Sopron csak egyféle gyarmatként tekint SEK-re, folyamatos megszorításokkal és leépítésekkel csak romlott a helyzet az elmúlt években.

Szerda délután szenátusi ülést tartottak Sopronban, az alon.hu információi szerint Faragó Sándor rektor nem tudta elfogadtatni az új SzMSz-t, mert nem volt meg a szavazati többség (a SEK mellett egy soproni kar is nemmel szavazott). A SEK munkatársai szerint az új SzMSz több megszorítást tartalmazott, mint amit a törvény előír.

Késő fizetések, elszipkázott pénzek, veszélybe kerülő könyvtár

Sopron évek óta elvonja a szombathelyi egyetem erőforrásait, most a könyvtár kerülne sorra. - írta az alon.hu, illetve késő fizetéseket, túlóradíjakat is említettek. Ha a SEK független lehetne nem nőnének az anyagi erőforrásai, de legalább Sopron nem nyelné el azokat, ugyanis állítólag olyan is volt, hogy szombathelyi pénzekből fizettek más, soproni karokon tanító óraadókat.

Jövő szerdán rendkívüli szenátusi ülést tartanak, addig a soproni rektor hírzárlatot rendelt el. Kerestük is Molnár Katalin elnök-rektorhelyettest, aki elmondta, hogy sajnos a rektori körlevélben megfogalmazottak miatt nem nyilatkozhat senki sem. A szombathelyi városvezetés a mérnökképzés, és a helyi ipari lobbi miatt szeretné ha rendeződne a helyzet.

A szombathelyi városvezetés álláspontja

Szombathely városának az az érdeke, hogy a felsőoktatásból kikerülők a munkaerőpiacon jól használható tudásra tegyenek szert.
Szombathely önkormányzata számára fontos, hogy a felsőoktatásban a szombathelyi képzésekre szánt anyagi források helyben hasznosuljanak.
A szombathelyi városvezetés kötelessége, hogy azt a szervezeti megoldást támogassa, amely a szombathelyi felsőoktatás fejlődését leginkább előmozdítja.