Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
«  
  »
M D M D F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

NYME, a megújuló tudásközpont

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-01-18

NYME, a megújuló tudásközpont

 

Hat karral folytatja Sopronban és Szombathelyen tevékenységét a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) január elsejétől. 

 

Ennek ismeretében a kancellári és a rektori vezetés az elmúlt év végén felvázolta az egyetem jövőképét, és most zajlik az intézményfejlesztési stratégia kidolgozása.

– Igen fontosnak tekintjük, hogy az NYME hallgatói létszáma ötezer fölött maradt – fogalmazott dr. Dinnyés Álmos, az egyetem kancellárja. – Ugyanis a felsőoktatást érintő érvényes rendelkezések értelmében több milliárd forinttal nagyobb pénzügyi források állnak a rendelkezésünkre. Ez is oka annak, hogy a soproni és a szombathelyi kampuszok továbbra is egy intézményben folytatják a munkát. A közösen kialakított modell mintául szolgálhat a tervezett, több városban működő egyetemek számára.

– A januártól életbe lépett változás lehetővé teszi, hogy nagyobb erővel fókuszáljunk egyes területekre, így például a hazánkban unikális oktatást jelentő erdőmérnöki és faipari mérnöki képzésekre. A szellemi háttér adott, így arra törekszünk, hogy az NYME e két szakmai képzésben európai szinten is mértékadó szerepet játsszon – folytatta a kancellár.

Dr. Dinnyés Álmos: Készül az NYME öt évre szóló intézményfejlesztési stratégiája. Fotó: Magasi
Dr. Dinnyés Álmos: Készül az NYME öt évre szóló intézményfejlesztési stratégiája. Fotó: Magasi

 

– Országos és nagyrégiós viszonylatban az egyetem vezető szerepet fog betölteni a pedagógusképzés teljes vertikumában, a kisgyermekneveléstől a tanárképzésig, a sporttudományok és rekreáció, valamint a pénzügyek és a turizmus területén. Ezen túlmenően a városi, továbbá a kistérségi igényeket hivatott kielégíteni a szombathelyi gépészmérnöki, valamint a soproni mechatronikai, illetve a geodéziai képzésünk. Közgazdasági területen is a naprakész tudású szakemberek kibocsátása a cél, ezen belül a turizmus és a pénzügyi szakmák kapnak nagy hangsúlyt.

Dr. Dinnyés Álmos részletezte: készül az NYME öt évre szóló intézményfejlesztési stratégiája. Sopronban erdészeti és faipari kutatóközpont felállításával a tudományos életben segítik az előrelépést, míg Szombathelyen a gépészmérnöki területen az oktatási laboratóriumot fejlesztik kutatólaboratóriummá.

– Gyakorlatilag a korábbi, karokhoz köthető kutatócsoportokat szervezzük közvetlenül rektori irányítás alá tartozó kutatóközponttá. A megvalósításhoz a december végén kiírt Felsőoktatás-Ipari Együttműködés Központ pályázat lehetőségével is élni szeretnénk. Mindennek szellemében valósulhat meg egyetemünk új szlogenje: NYME – a megújuló tudásközpont – emelte ki a kancellár, aki elmondta azt is, a fenntartó minisztériummal jó az együttműködésük. Derűlátóan tekinthet a jövőbe az egyetem.