Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
«  
  »
M D M D F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Támogatók

 

Startseite

NYME - Piaci igényekre épít a gépészmérnökképzés

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-02-03

Természettudományos és műszaki karrierlehetőséget kínál diákjainak a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Szombathelyen

 

Az NYME szombathelyi természettudományi és műszaki karán tavaly szeptemberben elindított gépészmérnöki BSc-képzés hagyományos és duális formában történik.  Az elmélet mindkét tanulócsoport számára ugyanaz, viszont a hagyományos képzésben tizenkét t a gyakorlat a teljes oktatás során, nyaranta 3–3–6 t. A duális képzésben emelt szintű, tanévenként huszonnégy t vállalati gyakorlat szerepel.

A duális egyetemi képzés tizenegy partnercéggel együtt- működésben a piaci igényekre épít. A hallgatók a legjobb szakemberektől tanulnak, a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismerik meg a vállalatoknál, amelyekkel szerződ- nek, sőt, havi juttatást kapnak a szerződő cégtől. Ha a havi mérések során jól teljesítenek a diákok, munkalehetőség nyílik számukra a diploma megszerzése után. A gépészmérnöki és   a műszaki menedzser szak középtávon jó elhelyezkedési lehetőséget biztosít a régióban.

A duális képzésben részt vevő gépészmérnök-hallgatók a cégekkel kötött szerződés aláírási ünnepség
A duális képzésben részt vevő gépészmérnök-hallgatók a cégekkel kötött szerződés aláírási ünnepség

 

A természettudományos képzéseket – a hat alap- és a mesterszakot – elvégző hallgatókat szívesen fogadják a laboratóriumokkal rendelkező nagyvállalatok, a környezetvédelmi vállalkozások, természetvédelemmel foglalkozó szervezetek, nemzeti parkok, múzeumok. Külső, hathetes szakmai gyakorlatok során a cégek
megismerik a fiatalokat, és sok esetben alkalmazzák is őket – például oktatási referensként, természetvédelmi felügyelőként, laboránsként –, miután befejezték tanulmányaikat.

Már az egyetemi évek alatt számos lehetőség adódik bekapcsolódni a tudomány sokszínű és érdekes világába. A diákokat ugyanis bevonják mindabba a speciális szaktudást igénylő tevékenységbe, amit a kar oktatói végeznek, és szolgáltatásként ajánlanak külső megrendelők számára is. Így például környezeti hatástanulmányok elkészítésébe, természeti értékek monitorozásába, toxikológiai vizsgálatokba, gyógyszeripari kísérletekbe, például epilepsziakutatásba.

De az egyetemen matematikai, genetikai vagy klímaváltozással, fényszennyezéssel kapcsolatos kutatások is zajlanak, amelyekben a diákok aktívan részt vehetnek, miként társadalomföldrajzi vizsgálatokban vagy a veszélyeztetett állat- és növényfajok állapotfelmérésében is. A hallgatók ezeket a tapasztalatokat felhasználhatják tudományos diákköri dolgozatukhoz, diplomamunkájukhoz, sőt, akár doktori  témájuk kidolgozásához is. A karon működő Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola önálló doktori programjai közé a műszaki és pedagógiai kutatások is bekerülhetnek, hosszú távú képzési lehetőséget kínálva a hallgatóknak.

Elkészült a gépgyártás-technológiai laboratórium a szombathelyi campuson. Dr. Andó Mátyás az abráziós vízvágó átadásán adott interjút a helyi tévének.
Elkészült a gépgyártás-technológiai laboratórium a szombathelyi campuson. Dr. Andó Mátyás az abráziós vízvágó átadásán adott interjút a helyi tévének.  

 

A kar profiljához tartozik a természettudományos tanárképzés is, amelynek a Dunántúlon – Pécsen kívül – Szombathelyen van a legbővebb kínálata.  Így elmondható, hogy a természettudományi és műszaki kar a régióban meghatározó szerepet tölt be.

 Matekfelkészítő ingyen
Aki a szombathelyi duális gépészmérnökképzésre jelentkezik, ingyenes érettségi felkészítőre is járhat matematikából. Emelt és középszintű érettségire felkészítő tanfolyamot szervez az NYME szombathelyi matematikai és fizika intézete.

A kurzus egyben előkészítés az egyetemi gépésztanulmányokhoz. Tervezett időpontok: február közepétől április végéig, összesen tíz alkalommal péntek délután, illetve szombat délelőtt, alkalmanként négy tanóra. A tanárok egyetemi oktatók, akik ismerik az érettségi követelményeket és az egyetemi elvárásokat is, ugyanakkor a szemléletes magyarázatra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A matekfelkészítőn az oktatók segítenek megérteni azt, ami korábban nem ment. Jelentkezés  a www.szombathelyigepesz.hu portálon.