Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
M D M D F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
Támogatók

 

Startseite

Palkovics: jó úton halad a felsőoktatási intézmények átalakítása

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-09-13

Palkovics: jó úton halad a felsőoktatási intézmények átalakítása

Jó úton halad a felsőoktatási intézmények átalakítása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem központi tanévnyitó ünnepségén.

 

Palkovics László kifejtette, az egyik legfontosabb eredmény, hogy a diákok bizalma újra megerősödött a magyar felsőoktatás iránt: 2016-ban minden korábbi évet meghaladóan, több mint 111 ezren jelentkeztek hazai felsőoktatási intézményekbe, annak ellenére, hogy a demográfiai adatok szerint a 18-19 évesek száma idén is csaknem háromezerrel kisebb.

Az államtitkár reményei szerint az adatok azt is tükrözik, hogy a fiatalok megértik: a diplomás munkaerő iránt évről évre erősödik a munkaerőpiaci igény. Hozzátette: 2020-ra 15-20 százalékkal több hallgatónak kellene végeznie, mint ma, hogy a piaci elvárásokat ki lehessen elégíteni.

Jelezte: ehhez a felsőoktatási struktúrát folyamatosan és rugalmasan a társadalmi és gazdasági igényekhez kell igazítani. Ezért alakították át az az ország képzési szerkezetét és az intézményi hálózatot.

Felidézte, az elhelyezkedést nem segítő képzéseket és azok állami ösztöndíjjal való támogatását megszüntették, és a képzési jegyzékbe olyan új képzéseket vettek fel, amelyekre viszont egyre több igény mutatkozik.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Palkovics László hangsúlyozta: a reformok révén egy sokkal strukturáltabb, hatékonyabban működő, Magyarország térszerkezetéhez jobban igazodó rendszer jött létre. Sikerült egy biztos alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a munkaerőpiaci igényekhez és a társadalmi elvárásokhoz igazodó, fenntartható felsőoktatási rendszert teremteni.

Hozzátette, hogy idén szeptemberre, hosszú évek óta először, megszűnt a felsőoktatási intézmények adóssága.

Ahhoz, hogy a hazai felsőoktatás “magasabb minőségre kapcsoljon”, nemcsak a fenntartónak, hanem az intézményeknek is a lehető legambiciózusabb terveket kell kitűzniük és megvalósítaniuk – mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, a Nyugat-magyarországi Egyetem kiemelt stratégiai célja, hogy magas színvonalú oktatási, kutatási, innovációs tevékenysége és társadalmi szerepvállalásai révén folyamatosan megújuló, mértékadó egyetemi tudásközpontként működjön.