Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
M D M D F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

A skótok Petőfije előtt tisztelegtek Szombathelyen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-03-24

A skótok Petőfije előtt tisztelegtek Szombathelyen

2017. március 24., 10:30 szerző: Tóth Kata fotós: Unger Tamás 
 0 komment
Szombathely - Költészet, étel, dal és tánc - ezekről szólt a Robert Burns tiszteletére szervezett skót ünnep csütörtökön.

Megtelt az ELTE SEK Berzsenyi téri épületében az Európai Dokumentációs Központ terme - hallgatók, oktatók, érdeklődők várták, hogy megérkezzen a Burns Nightra, a Robert Burns tiszteletére szervezett skót ünnepre Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, a brit lovagrend tagja.

Kéri György, az első magyar skótdudás fújta megrendítő hangú, misztikus skót dudáját - őt követve érkezett a nagykövet, aki beszédet mondott Robert Burnsre, Skócia nemzeti költőjére emlékezve. Magyar sorokkal tűzdelt, angol nyelvű előadásában az 1759-ben született, hazánkban a skótok Petőfijeként aposztrofált Burnst méltatta (mindkét költő a helyzetdal mestere, verseik természetes módon váltak népdalokká), aki olyan művészeket inspirált, mint Bob Dylan vagy John Steinbeck.

Elmondta, a romantika korszakának úttörője volt Burns, egy skót kulturális ikon, akinek írásai a liberalizmus és a szocializmus alapjait letevők számára is inspirációt jelentettek. Magyar Zoltán következett az előadók sorában: a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány képviselője a skót kultúrát és irodalmat népszerűsíti és a magyar-skót kapcsolatok ápolásán fáradozik.

Kéri György skótdudás műsora, majd hallgatói játék folytatta a sort: zenés irodalmi összeállítással készültek az anglisztika szakosok - Burns- verseket adtak elő magyarul és angolul. A szervezők az ilyenkor szokásos skót nemzeti étellel, a hurka és a disznósajt keverékére emlékeztető haggis-szel készültek volna, ami végül májas hurka képében érkezett - magyar alapanyagokból.

Nemcsak ünnepelték Robert Burnst - az evés, ivás, mulatás is része volt az estnek, ahogy a skóttánctanítás is. Végül az Auld Lang Syne-t, Burns versét/dalát énekelték el közösen a résztvevők, amelyet 1788-ban írt egy korábbi népdal dallamára.

 

 

Tóth Kata