Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
M D M D F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

Szombathely rejtélyeit kapták lencsevégre a végzős hallgatók

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-01-24

Szombathely rejtélyeit kapták lencsevégre a végzős hallgatók

 

Az ELTE SEK galériájában myFocus – Helyek a városi térben címmel nyílt kiállítás végzős hallgatók munkáiból.

Egy kortárs kiállítás alkotásai nem csak a falon léteznek, elkezdenek működni a térben. Akárcsak a folyadék: kitölti, ami rendelkezésre áll. A kiállítás képei Szombathely másként látását dolgozzák fel. A megnyitó napján épp Cseh Tamás születésnapját ünnepeljük, mondhatnánk, véletlenek nincsenek, hogy a falakra nézve ez jut eszünkbe: „Itt van a város, vagyunk lakói / Maradunk itt, neve is van”: Szombathely. A hallgatók lencséi nagyrészt kopott falakat, omladozó homlokzatokat ragadtak meg. Ám ebben a kiállítói térben egész más ruhát öltöttek az elhelyezés, a közlés által.

A kiállító hallgatók, meséli Bordács Andrea esztéta, intézetigazgató, mind Szombathelyen töltenek legalább három évet – ez a képzés időtartama. A feladat, mely a kiállítást megelőzte, azért is volt hasznos, mert hozzájárult ahhoz, hogy kialakuljon bennük egyfajta szubjektív városkép. Így a fotók nemcsak helyekről mesélnek, de a tekintetekről is, amelyek megtalálták őket.


Vörös Bianka szintén kiállító. Viszked Tamással épp kedvenc fotót választanak hallgatótársaik gyűjteményéből. Fotó: Nagy Jácint

Készman József művészettörténész elmondja: a kiállítás alapja egy egyetemi kurzus. Az itt készült alkotások bár sokszínűek, de egy közös pontban kapcsolódnak: részei egy sajátos városantropológiai kutatásnak. Továbbá nagyon fontos, hogy a fotózás ösztönzi a hallgatókat: járjanak nyitott szemmel, fedezzenek fel a városban olyan rejtelmeket, amelyeket korábban nem szemléltek kellő tudatossággal.

Az ötletet Janáky István építész munkái adták: azok a fotográfiák, amelyek az építészeti szépség rejtekeit tárják fel, központba helyezve az alkotó saját érdeklődését. Ezekben a munkákban az otthonosság, a személyes viszony a legfontosabb.

Kényszerhelyzetet hoztunk létre a hallgatókban, mondja Készman József, hiszen az azelőtt hétköznapinak nevezhető városi séták át kellett hogy lényegüljenek egyfajta megfigyeléssé. Ezek mind új felfedezések, új anyagok a városról, ráadásul sok esetben egészen más végeredmény született, mint ahonnét a hallgatók kiindultak.

A kurzus oktatója sérelmezi, hogy a képek nagyrészt nyomtatópapír méretűek és anyagúak, holott sokat javított volna az összképen a profibb nyomtatás, akár a méretkülönbségek ábrázolása miatt is.

A kiállítás így is vándorolni fog, ugyanis meghívást kaptak egy újabb helyszínre, ősszel pedig hasonló témában workshopot is terveznek, neves alkotók közreműködésével.

A kiállító hallgatók: Cséve Krisztina, Fülöp Krisztina, Hamar Alisza, Horváth Mihály, Hujbert Mátyás, Lukács Klaudia, Nagy Evelin, Petrőczi Andrásné Ildikó, Pintér Benjámin, Takács Szilvia, Varga Dávid, Varga Péter, Vörös Bianka.