Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
M D M D F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Támogatók

 

Startseite

Technika és életvitel

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-04-12

Technika és életvitel

 


 
 
00:00
 
 
 
 
00:00
 
 
 
 
 
 
 
 


Adásban volt: 2018. április 12.

Szombathelyen rendezték a dunántúli általános iskoláknak meghirdetett technika verseny döntőjét. A diákok a savaria Egyetemi Központban mérték össze tudásukat, amíg kísérő tanáraik a 3D-s nyomtató laborral ismerkedtek.

“Tehetség, szorgalom és kitartás”

Ez a három dolog kell a sikerhez - mondta Vas megye jegyzője, Balázsy Péter az ELTE-SEK dísztermében összegyűlt gyerekeknek. A résztvevőket Puskás Tivadar polgármester is köszöntötte.

A versenyt a dunántúli megyék általános iskolásainak hirdette meg a zalaegerszegi Pedagógiai Központ.

Tóth Ferenc - főosztályvezető, Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ
“Az volt a lényege a technika dunántúli verseny létrehozásának, hogy ráirányítsuk a figyelmet a technika tantárgyban rejlő lehetőségekre. Azt gondoljuk, hogy sok kihasználatlan lehetőség rejlik még a technika tantárgyban, a legfrissebbek közül ha egyet említek, ez a pályaorientáció.”

A versenyen 18 diák vett részt. Ők a megyei fordulók győztesei.

Németh István - koordinációs rektorhelyettes - ELTE-SEK
“Egy technológiai társadalomban élünk, és ennek a technológiai társadalomnak a működtetéséhez olyan ismeretekre van szükség, amelyeket korábban, 10, 20 éve még főúri hóbortoknak tűntek:  robotok, programozás - az már nem főúri hóbort, hanem kötelező tudás.”

Erről legkorábban az általános iskolákban a technika tantárgy keretében kapnak ismereteket a gyerekek, akik később gépészmérnöknek vagy informatikusnak is tanulhatnak az egyetemen. Az itt végzett hallgatók a legkorszerűbb technológiákat, így a 3D-s nyomtatást is képesek használni.

“LCD-kijelző, vezérlőpanel”

A 3D-s nyomatót a kísérő tanároknak és szülőknek mutatták be a laborban. Prófusz György technika tanár az itt létrehozott tárgyakat is megmutatta és arról is beszélt, hogy a legmodernebb technikát hogyan lehet alkalmazni az általános iskolai órákon.

2018. április 12.