Gyorskeresés a katalógusban
Benutzeranmeldung
Kalender
M D M D F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Startseite

A vasak világa - Tóth Géza címmel könyvet mutattak be a klasszisról

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-03-07

A vasak világa - Tóth Géza címmel könyvet mutattak be a klasszisról

2017. március 07., 20:35 szerző: Horváth Erika fotós: Unger Tamás 
 0 komment
Szombathely - Bemutatták Bodor Ferenc tizedik kötetét: A vasak világa - Tóth Géza című könyv az elmúlt évszázad legeredményesebb Vas megyei sportolójának állít maradandó emléket.

Az idősebbeknek nincs szükségük magyarázatra, hogy miért kellett megszületnie a Tóth Géza életét bemutató könyvnek. A fiatalabbaknak egy kis mankó: Tóth Géza három olimpiát megjárt, olimpiai ezüstérmes, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok súlyemelő volt - és további 16 világversenyes érem tulajdonosa -, a XX. század legjobb Vas megyei sportolója. Ő alapította meg Vas megyében a súlyemelő-szakosztályt, majd testnevelőként, mesteredzőként, egyetemi docensként is szolgálta tovább szeretett sportágát. Megkapta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) becsületrendjét, életművét elismerendő, az országos Csík Ferenc-díjat is kiérdemelte, Szombathely közgyűlése pedig a város díszpolgárává választotta. A nagyszerű sportember 2011-ben bekövetkezett halála után kitüntetéseknek lett névadója, egyesülete, a Haladás VSE pedig a súlyemelőtermét róla nevezte el.

Az is egyértelmű, hogy miért Bodor Ferencnek, lapunk korábbi rovatvezetőjének, aranytollas újságírónak kellett megírnia ezt a könyvet - is. (Merthogy ez már a tizedik a sorban, amely Vas megye és Szombathely sporttörténetének egy szeletét dokumentálja.) Hiszen korábban sportrajongóként nagy drukkere volt Tóth Gézának, 1972-től pedig krónikása a nagy klasszis és tanítványai sikereinek. A munkakapcsolat pedig barátsággá fejlődött.

 

 

A megyeházán rendezett könyvbemutatón a családtagok, a régi sporttársak, tanítványok, a könyv elkészültét támogatók előtt idézte meg Tóth Géza, a példakép emlékét dr. Puskás Tivadar,Szombathely polgármestere, a szerző Bodor Ferenc, a könyvet szerkesztő, lektoráló Szekeres István - aki néhány nap múlva szintén megkapja a Magyar Újságírók Országos Szövetségnek életműdíját, az Aranytollat -, Tóth Géza egyik lánya, Tóth Orsolya, valamint a 100. magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa, a birkózó dr. Hegedüs Csaba, aki maga is Szombathely díszpolgára.

Idén sem szakad meg a több évtizedes hagyomány, a súlyemelő Savaria Kupára - amelyet immár hatodszor Tóth Géza emlékére rendeznek - a sportág legjobb magyar képviselőit is várják. Óriási volt az érdeklődés, de „csak” 81 versenyző nevezését tudták fogadni. Szombaton 10 órakor kezdődik - és nagy valószínűséggel éjszakába nyúlik majd - a viadal a volt Szent-Györgyi iskola tornatermében. Indul a sportág egyetlen magyar riói olimpikonja, Nagy Péter is, de a házigazda Haladás VSE legjobbjai - Bazsó Bianka és Polgár Mirijam, illetve Boros Viktória - is bizonyítani szeretné, hogy ott a helyük az áprilisi felnőtt-Eb és ifjúsági vb magyar csapatában.

Horváth Erika