Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Home

Állítsd meg az időt -82. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2011-06-03

A rendezvényt prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes nyitotta meg a SEK aulájában június 2-án reggel. A NymE SEK Könyvtárában és a város több pontján olvasópontokon (Weöres Sándor szobor, Berzsenyi Dániel Könyvtár, Cafe Frei, Smile nyelviskola, az evangélikus templom, Oladi ÁMK Könyvtára) idézhettünk kedvenc könyveinkből, a kortárs szerzők műveiből. A frappáns elnevezésű felolvashow-hoz híven a helyijáratú buszokon könyvheti szolgáltatásként irodalmi élményben részesülhettek a Vasi Volánnal utazók is.

A Fő téren 14 órakor került sor az Ünnepi Könyvhét megnyitójára, mely a Nyitra Utcai ÁMK Írisz Majorette Táncegyüttesének bemutatójával vette kezdetét. Több kisebb csoport vidám bemutatójának lehettek szemtanúi azok, akik az olvasás mellett a tánc szerelmesei is. Majd dr. Puskás Tivadar polgármester mondott ünnepi köszöntőt, amiben őszinte örömét fejezte ki, hogy a magyar irodalom kiadványai hazánkban, és a határokon túl egyaránt elérhetőek, és élvezhetőek. Elmondta, hogy a könyvhét alkalmából 385 mű jelenik meg, és mindenkit olvasásra buzdított, hiszen az irományok széles tárháza áll rendelkezésünkre, és ezt vétek lenne nem kihasználni.

A polgármesteri beszédet követően dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész állt színpadra, és betekintést nyújtott a könyv megjelenésének és az olvasásnak 500 évre visszanyúló történelmébe. Expozéjában elmondta, hogy az Ünnepi Könyvhét egyik célja az, hogy ha máskor nem, legalább ekkor mindannyian emlékezünk a máig eltelt időkre, és visszatekintünk saját életünkben azokra a pillanatokra, amikor felemelő élményt nyújtott egy-egy könyv, vagy vers. Mint mondta, „Google és Magoogle fiai vagyunk", ám egy valódi könyv olvasásának élményét semmi sem pótolhatja, még napjaink tudástára, az internet sem. A könyvhét megfelelő alkalom arra, hogy ráébredjünk: az irodalom a másik ember, és önmagunk megismerésének egyik eszköze, és az idő megállításának egyik módja. Könyveink segítségével jelenné varázsoljuk a múltat, és közel hozzuk a jövőt.

Ezután játékos ki-mit-tud következett, természetesen irodalmi témában. Olyan kérdésekre kellett válaszolni, mint, hogy mi a neve Jókai Aranyemberének, milyen virágok hervadtanak el Csokonai A reményhez című versében, illetve mit nem neveztek még el Arany Jánosról. Miután az ötletes feladványok megmozgatták kicsit agytekervényeink irodalmi szegmenseit is, Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színművésze lépett színpadra, és sokak példaképétől, a rímhányó Romhányitól szavalt el két, nyelvtörőnek is beillő verset, a Nyúliskolát és a Szamármesét.

A program, és szerencsére a napos idő is egész nap tartott, így 4 óra után flashmobra gyűltek össze a Fő téri szökőkút környékén a betűk lelkes hívei, kifejezvén elkötelezettségüket az olvasás mellett. A tízperces közös olvasáson sárga esernyők alatt pásztázták könyveik betűit kicsik, nagyok, idősebbek, válogatás nélkül. Eközben az egyetemi könyvtárban Kálmánchelyi Zoltán színművész a Tanár úr kérem c. mű rejtelmeibe vonta be a közönséget, majd Kiss Mari és ifjú színésztársai Zenei szerelem címmel nyújtottak irodalomközeli szórakozást. A mozgalmas napot végül a Cafe Freiben zártuk, ahol Bauer Péter olvasott fel saját műveiből.

Mozgalmas és változatos programokkal tűzdelt nap volt a 82. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen, mely méltó tisztelgés volt az irodalom nagyjai előtt, és ha máskor nem is, legalább ezen a napon főszerepet kapott a manapság egyre inkább háttérbe szoruló olvasás.