Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Belépés a kijáraton - A vizuális művészeti tanszék diplomakiállítása a képtárban

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-05-11

Belépés a kijáraton - A vizuális művészeti tanszék diplomakiállítása a képtárban

2017. május 11., 08:30 szerző: Ölbei Lívia fotós: Szendi Péter 
 0 komment
Szombathely - A hagyomány folytatódik: az idén EXIT címmel mutatkoznak be a képtárban a most már ELTE SEK vizuális művészeti tanszékének végzősei. A kijárat lehet bejárat is.

Exit, sőt: EXIThibition. A kiállítás már a címével is többféle kijáratot kínál, azonnal játékba szólítja a közönséget. Van meghívás az utolsó előtti vacsorára - ehető festékkel a baldachin alatt. De akad alkotó (Rába Noémi), aki arra biztatja a látogatót, hogy írja le saját gondolatait a látottakról - a látottakra. Sokan élnek a lehetőséggel. Kovács Zsu „Dress in yourself"-printjeinek nagy részét a Facebook-profilján is megtalálhatjuk, ahogy a kiállító maga is írja: „A rögtönzött kiállítótérben - a Facebook-profilon - (...) egy digitális performance jött így létre."

Az ELTE SEK végzősei az idén is színes, szellemes összeállítással készültek Fotó: Szendi Péter

A kérdése pedig nagyon is aktuális: Hol vagyok önmagam? Az offline vagy az on-line életben? Zsu arra a következtetésre jut, hogy „a közösségi média lehet akár a posztmodern énbemutatás új terepe, képzőművészeti közeg, önterápia, reputáció - ha megtaláljuk a minőségek közti egyensúlyt". Marton Zsanett akcióművészete azon a tabun alapul, ahogyan a kiállító szerint a mai napig kezeljük a fogantatást, szülést, a születést. Remélhetőleg a kiragadott példák is megmutatják, hogy micsoda színes, ötletes, szellemes összeállítással készültek a végzősök, akik ezekkel a diplomamunkákkal lépnek ki az iskola falai közül, egyúttal lépnek be - a „nagybetűs életbe"?

A megnyitón Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója köszöntőjében szintén utalt arra, hogy a végzős hallgatók ezzel a diplomakiállítással lehetőséget kaptak az exit - vagyis a kijárat megtalálására a képzőművészet forgalmában.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Bordács Andrea művészettörténész, tanszékvezető adta át a szót dr. Fabényi Júlia művészettörténésznek, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatójának (aki évekkel ezelőtt a Szombathelyi Képtár élén frissítette a kortárs művészetről alkotott elképzeléseinket). Fabényi Júlia azzal ajánlotta a kiállítást a közönség figyelmébe, hogy „hamis érzelmekkel töltött művekkel találkozni nagyon rossz", viszont „az itt kiállított munkák jelentős része nem ez a kategória". Dr. Fabényi Júlia meglátása szerint az ELTE SEK diplomatárlatán látható művek a tanszéken zajló komoly munkáról tanúskodnak, művészeti és társadalmi vonatkozásban egyaránt. Világosan látszik, hogy a hallgatók nem másolnak, nem megfelelni szeretnének mindenféle elvárásoknak, hanem problémák nyomába erednek: vizsgálódnak és feltárásokat végeznek. Mindehhez - pontosabban mindezek által - képesek arra, hogy megszólítsák, bevonják a diskurzusba a tárlatlátogatókat is. Dr. Fabényi Júlia hangsúlyozta: „Hogy kiből lesz nagy művész, nem most dől el; hogy ki akar nagy művész lenni, az már nagyon régen eldőlt."

 

 

Az EXIT a héten még bejárható a Szombathelyi Képtárban. Lépjünk be tehát a járaton!

Ölbei Lívia