Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

A családról és a házasságról tartottak előadást

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2013-05-03

A családról és a házasságról tartottak előadást
Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész 2013. április 29-én este, a Savaria Egyetemi Központ dísztermében fejezte be a hat előadásból álló, a test teológiájáról szóló sorozatát. Az előadó röviden összefoglalta az eddigi előadások főbb szempontjait és ahhoz kapcsolódva bemutatta azt, hogy az Isten felajánlja az ember számára a test megváltásának útját, amelynek csodáját a család őrzi. Ez ugyanis az a hely, ahol a test és a szeretet teológiája összekapcsolódik. Itt tanuljuk meg a test jóságát a szülőktől kapott gondoskodás, törődés és szeretet megtapasztalásában.

Itt élhető meg önmagunk odaajándékozása a házastársi szeretetben, amely összekapcsolja a férfit és a nőt. Itt tapasztalható meg a szeretet termékenysége és az élet itt kapcsolódik össze a másik nemzedékekével. A családban fedezi fel az ember a saját kapcsolati képességét másokkal. Itt válik élménnyé, hogy a szeretetre kaptunk meghívást, valamint hogy elfogadjuk azt másoktól és másoknak ajándékozzuk magunkat.

Az előadás témája a házasság és a család volt. „A házasság kiindulópontja és célja a család” – idézte Norbert atya Bíró László püspök atya gondolatát. Nem elég a családért és egymás mellett élni, hanem sokkal inkább a családdal, a családban kell élni. Sok házasság tragédiája az, ha a kapcsolat kibillen a család mögül, amikor a házaspár túlságosan intenzíven él a családért és közben elfeledkeznek egymásról. Ami pedig egészséges egységben tartja a házasságot, az a kölcsönös tiszteleten, szereteten alapuló kommunikáció, a konfliktusok helyes kezelése és az imádság.

Ebben az atmoszférában a házasság nem letöri az ént, hanem kibontakoztatja, az egyén pedig ajándékká és megajándékozottá is lesz a kapcsolatban – állapította meg a lelkész.

Nem jó folyamatosan a negatívumokat emlegetni és a statisztikai adatokkal riogatni a fiatalokat (házasságkötések számának és gyermekvállalási kedv csökkenése), hanem sokkal inkább arra van szükség, hogy kiemeljük a pozitívumokat, felhívjuk a figyelmet a szépen és jól működő házasságokra, bátorítani, bízni és bíztatni, erre van szüksége a házasság előtt állóknak.

Az esküvők, valamint az ezüst- és aranylakodalmak nemcsak látványos és nagy családi ünneplések, hanem üzenetet hordozó ikonok, amelyek azt erősítik, hogy van jövője a házasságnak és a családnak. Ezek a hűségben megélt szeretet transzparensei. E jubileumokon az Isten sugárzik a családból, kacag a gyermekből.

Végül egy diameditációval (hitvallás a családról és a házasságról) zárta előadását Németh Norbert atya. Az előadások a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárának videó archívumában megtekinthetők.

Szöveg: Németh Brigitta

Fotó: Gaspari Gábor

© Martinus