Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Díjátadó a tizenkét legszebb magyar verssel a kultúra napja alkalmából

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-01-24

Díjátadó a tizenkét legszebb magyar verssel a kultúra napja alkalmából

2017. január 24., 20:30 szerző: Ölbei Lívia 
 0 komment
Celldömölk - Tulok Gabriella oktatási-kulturális szakreferens és Gulyásné Vass Veronika magyartanár vehette át az önkormányzat Kresznerics Ferenc-díját, a hagyomány szerint a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett városi ünnepségen.

A képviselő-testület 2009-ben alapította meg a Kresznerics-díjat, részint az alsósági tudós-plébános emlékezetének fenntartására, részint a városhoz, Kemenesaljához kötődő kulturális tevékenység elismerésére. Az önkormányzat azóta minden évben két személynek adományoz Kresznerics-díjat a magyar kultúra napja alkalmából.

Az idén a „női vonal" erősítését üdvözölhetjük a Kresznerics-díjasok társaságában, a két friss kitüntetett személyében. Tulok Gabriella, a celli polgármesteri hivatal oktatási és kulturális referense Celldömölkön járt általános és középiskolába, 1991-ben szerzett magyar-orosz tanári diplomát a szombathelyi Berzsenyi főiskolán. Pedagógusi pályáját a celli Gayer Gyula Általános Iskolában kezdte. Ahogy a díjátadón elhangzott laudáció mondja: szaktanárként és osztályfőnökként kiemelt feladatának tekintette az anyanyelv értékeinek és szépségének őrzését. Diákjai sikerrel szerepeltek műveltségi vetélkedőkön, fesztiválokon. A tanári munka mellett dolgozott ifjúsági referensként az önkormányzatnál, vezette a Berzsenyi Asztaltársaság ifjúsági csoportját a Kresznerics Könyvtárban, művészeti vezetője volt a művelődési központ tánccsoportjának. Az Új Kemenesalja című városi lap és helyi televízió munkatársa volt 1997-től, 2001-ben újságírói oklevelet szerzett, aztán főállásban is az újságírói pálya mellett döntött. Volt főszerkesztője a celli városi lapnak, szerkesztője a városi tévének, munkatársa a Vas Népének. 2007-től dolgozik a közigazgatásban, 2011-től a celli polgármesteri hivatal munkatársa. Határozott egyéniség és jó csapatjátékos, akire mindig számíthatnak munkatársai. A város kulturális és közéletében végzett kimagasló munkájáért vehette át a Kresznerics-díjat.

Söptei Józsefné alpolgármester, Farkas Gábor jegyző, a friss Kresznerics-díjasok: Gulyásné Vass Veronika és Tulok Gabriella, valamint Fehér László polgármester a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepségen, a Kresznerics Könyvtárban Fotó: Gyuricza Imre

Gulyásné Vass Veronika, a Celldömölki Városi Általános Iskola magyar tanára az indoklás szerint „a magyar nyelv és irodalom ápolásában végzett kimagasló tevékenységéért" kapta meg a Kresznerics-díjat. Művelődésszerzői és magyartanári diplomáját a Berzsenyi főiskolán szerezte, egyetemi kiegészítő szakot is végzett. Pályafutása szinte teljes egészében Celldömölkhöz köti, tanított a gimnáziumban, aztán a szakképző iskolában is. A városi általános iskola tanáraként munkájában ugyanúgy nagy szerepe van a diákok felzárkóztatásának, mint a tehetséggondozásnak. Tanítványai kiemelkedő sikereket értek el szakmai versenyeken. Dolgozott az önkormányzati lap újságírójaként, a TV-Cell ügyvezetőjeként, ő a városi rendezvények moderátora, tagja a KMKK alkalmi versmondó körének. Derűs, harmonikus, folytonos megújulásra kész személyiség; pozitív hatással van a környezetére.

A díjat Fehér László polgármester, Söptei Józsefné alpolgármester és Farkas Gábor jegyző adta át a könyvtári kultúranapi ünnepségen, ahol kihirdették a 2016-os Kresznerics-évben meghirdetett helytörténeti pályázat eredményét is. Elismerő oklevelet kapott két diák: Gudui Vera és Lenner Luca, valamint Kupi Miklós tanár. A kultúra napjának megünneplése „A 12 legszebb magyar vers" című esttel zárult: Fűzfa Balázs irodalomtörténész („A 12 legszebb"-program kitalálója és megszervezője) bevezetője után Pusztay János előadásában hangzottak el a versek, a szerzők között van Berzsenyi, Petőfi, Kosztolányi, József Attila, Pilinszky János, Weöres Sándor.

Ölbei Lívia