Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Támogatók

 

Home

Együtt dolgoznak a kőszegi borászok és a Savaria Egyetemi Központ tanárai

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2013-09-03

Együtt dolgoznak a kőszegi borászok és a Savaria Egyetemi Központ tanárai

Tisztelt látogatóink! 

Médiaszerverünk szervizelése miatt a videós tartalmak pár napig időszakosan nem lesznek elérhetőek oldalunkon. A karbantartás ideje alatt kérjük, látogassanak el Youtube csatornánkra, a youtube.com/szombathelyitv oldalra, és böngésszenek kedvükre videós anyagaink, műsoraink között!

Az elmúlt években a levegő hőmérsékletét és relatív páratartalmát, nemrég pedig a talaj hőmérsékletét mérő berendezéseket telepítettek. Az adatok segítségével a gazdálkodók optimalizálhatják a munkájukat.

Kőszegen, a Kálvária-hegyen található egyik szőlőben dolgoznak a Savaria Egyetemi Központ munkatársai. De nem a szüretre készülnek. Egy különleges mérőműszert helyeznek el a földben.

Talajhőmérséklet mérésre találtuk ezt ki, hogy megfelelő távolságokat tudjuk tartani egymástól a hőmérőket illetve stabilan ki is tudjuk szedni majd őket egy félév múlva.

Ilyen kis hőmérőkből áll a berendezés, amelyek óránként mérik az adatokat, tárolják is. Meghatározott időközönként kicserélik ezeket és számítógépes feldolgozás után lehet az eredményeket értékelni. A Savaria Egyetemi Központ 2 évvel ezelőtt kezdett mérésekbe. Akkor a levegő hőmérsékletét mérő műszereket helyeztek el az ültetvényekben, meghatározott magasságokban. A mérések hozzásegíthetik a gazdálkodókat ahhoz, hogy az eddigieknél is hatékonyabban végezhessék munkájukat. Ezt egészíti ki a talajhőmérséklet mérése, a talaj felszínén illetve max. 40-60 cm mélységben.  

Puskás János, intézetigazgató - Savaria Egyetemi Központ
Ez nagyon fontos azért mert a korábbi időszakban a Somlón, Kissolyón hasonló műszereket elhelyeztünk. Egy összehasonlító vizsgálatra van lehetőség a Somló, Kissomlyó és a Kőszeg-környéki területek talajhőmérsékleti, levegőhőmérsékletének az összehasonlításával.  

Kőszegen már régóta figyelik a gazdálkodók az időjárási körülményeket. Most tudományos alapon gyűjtött adatokat kapnak, sokkal pontosabbakat mint amiket a saját megfigyeléseik adtak. Az eddigi levegőhőmérsékleti adatokból kiderült: vannak komoly különbségek az egyes területek között, amik befolyásolhatják a gazdálkodási módszereket. A szakemberek szeretnék ha a jövőben a csapadékmennyiség mérésére alkalmas műszereket is tudnának telepíteni.

2013. szeptember 03.