Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

ELTE-tanévnyitó - Seszták: Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-09-09

ELTE-tanévnyitó - Seszták: Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét

Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét - emelte ki a nemzeti fejlesztési miniszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén pénteken Budapesten.

Seszták Miklós az ELTE 382.tanévnyitóján úgy fogalmazott: az ország egyik legnépszerűbb és legjobb intézményének a feladata, hogy "embert faragjon a diákokból."

Úgy fogalmazott: több mint 8 ezer egyetemi polgár kezdi meg tanulmányait az egyetemen, s a világhírű magyar szürkeállomány jelentős része az itt tanulók fejében van. Ezt fejleszteni kell, és meg kell tanítani nekik azt is, hogy merjenek nagyok lenni - mondta.

Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: tudatosítani kell a hallgatókban, az egész világ az otthonuk, de ez az ország a hazájuk. Arra biztatta őket, tanuljanak, szerezzenek tapasztalatot, azonban ne felejtsék el, hogy egy hely van, ahová lelkük gyökeret vert.

Mezey Barna, rektor elmondta: idén az egyetemnek 27.843 aktív hallgatója van, reményei szerint ez a szám tovább nő majd, s az intézmény európai egyetemként kiélezett nemzetközi verseny szereplője. Külön kiemelte, hogy idén jelentősen nőtt a tanárképzésre jelentkezők száma. 

A felsőoktatási intézmények kettős vezetéséről, a kancellári rendszerről azt mondta, hogy a tapasztalatok országosan eltérőek, náluk a rendszer működik, a berendezkedés stabilizálódott. Megjegyezte: az egyetem pénzügyi helyzete a bevezetéskor is stabil volt, az ELTE a felsőoktatásban betöltött pozícióját megőrizte. 

A rektori megbízása utolsó évét töltő intézményvezető úgy összegzett: az elmúlt 10 évben nem volt könnyű a felsőoktatás élete. A gazdasági válság hatásai jelentősen csökkentették az egyetem lehetőségeit, a pályázati rendszer megnyirbálása szintén leszűkítette a lehetőségeket. A felsőoktatás átalakítására vonatkozó különböző koncepciók, a finanszírozási rendszer radikális átalakítása nem könnyítették meg a gazdasági tervezést - mutatott rá. 

Kiemelte, hogy az utóbbi két évben stabilizációs folyamatok indultak el, és kitért a felsőoktatási stratégiára, a doktori képzés átalakítására, a doktori ösztöndíjak emelésére. A strukturális alapok újra megnyíltak az egyetem előtt, amely már pályázatot is nyújtott be - jegyezte meg.

A rektor szerint fontos a kutatás-fejlesztés eredményeinek még erőteljesebb összekapcsolása az üzleti élettel. Az elmúlt három évben száznál is több k+f megbízatást kapott az egyetem, s a jövőben biotechológiai központ létrehozását tervezik a lágymányosi kampuszon. Kiemelt cél a nemzetköziesítés, ennek jegyében fejlesztették az idegen nyelvi képzési kínálatot - jelezte.

Megerősítette, előre haladott tárgyalások folynak arról, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem több kara és a Savaria Egyetemi Központ csatlakozzon az ELTE-hez, annak szombathelyi karaiként, s ezzel többek között műszaki képzéssel bővülhet az egyetem portfóliója. 

Az ünnepségen Mezey Barna egyetemi kitüntetéseket adott át, majd az egybegyűltek megkoszorúzták Pázmány Péter emléktábláját és Eötvös Loránd mellszobrát. A tanévnyitó végén felavatták Eötvös Loránd új szobrát az Egyetem téren.