Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Az erdélyi magyar irodalom - Folytatódott Láng Gusztáv előadása az egyetemen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-02-28

Az erdélyi magyar irodalom - Folytatódott Láng Gusztáv előadása az egyetemen

Képgaléria megtekintése2017.02.28. - 00:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az erdélyi magyar irodalom - Folytatódott Láng Gusztáv előadása az egyetemen

Február 27-én Prof. Láng Gusztáv irodalomtörténész folytatta az irodalmi kurzus programfolyamát Az erdélyi magyar irodalom című előadásának második felvonásával. A másfél óra alatt szóba került többek között Áprily Lajos, Dsida Jenő és Tamási Áron neve is.

HIRDETÉS

Ismét élvezetes előadásban lehetett része azoknak, akik a Genius Savariensis Szabadegyetem irodalmi kurzusát választották a késő délutáni órákban.

A már ismerős előadó, Láng Gusztáv ismét hozta a szokásos tréfás, ugyanakkor nagyon bölcsen megnyilvánuló formáját. A bevezető részben visszautalt előző előadására, és nagyvonalakban igyekezett összeszedni akkori mondandójának lényegét. Újra felvéve az akkori gondolatmenet fonalát, még szó esett az erdélyi líráról. A transzszilvanista líra programverseként említette Áprily Lajos Tetőn című versét, valamint kiemelte még Az irisórai szarvas-t is.

Az alkotások elemzése, magyarázata azt a konklúziót hozta, hogy az erdélyi líra pont ezen művek miatt tudott felzárkózni a különböző egyetemes gondolatokat fejtegető világirodalomhoz. Ha már szóba került a líra, akkor megkerülhetetlen volt Dsida Jenő neve. Guszti bácsi megjegyezte, hogy „Nincs Dsida vers, ami nem érne meg akár egy mondatot.", azonban az idő rövidsége miatt - ahogy fogalmazott -, csak néhány ciklust és verset emelt ki az életműből. Megtudhattuk, hogy a költő világnézetére a kettősség volt a jellemző. Egyrészt létezik a jó, a természet, másrészt pedig a rossz, amit az emberek tesznek hozzá a teremtéshez. A cél az lenne, hogy a jót, az igazat ismerje meg az ember a természetbe való visszatérés által.

Figyelemfelkeltő volt az a gondolat is, ami a jó és a rossz összeolvadásának vízióját fejezte ki. Az érzékletes verssorok mondanivalója, hogy a bennünk lévő viszonyulás teszi bűnné azt, ami valójában nem az. Az előadó ehhez kapcsolódóan Dsida Jenő Tíz parancsolat című verséből idézett egy megragadó részletet:

„úgy zeng a szerelem szava,
mintha ezüst csengettyűt rázna,
ki szeret, sohasem gonosz,
ki szívből csókol nem parázna." 

Az irodalmi kurzus legközelebbi előadója Dr. Goda Imre lesz, aki Arany János 200. évfordulójára emlékezve tart előadást március 13-án a szokott helyen és időben. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A HÍRHEZ TARTOZÓ KÉPGALÉRIA