Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Home

A fizika mindenkié

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-04-21

A fizika mindenkié

2017-04-21, 13:00

   |   KATEGÓRIA: OKOS

Harmadjára rendezte meg “A fizika mindenkié” napot az Eötvös Loránd Fizikai Társulat  Vas megyei csoportja. A szervezők  a Savaria Egyetemi Központba várták a fiatalokat, hogy bemutassák számukra a természettudományok sokszínűségét.
A fizika mindenkié
A mindennapi élet fizikai törvényszerűségeivel ismerkednek az iskolások a Savaria Egyetemi Központban. “A fizika mindenkié 3.0” rendezvény célja, hogy interaktív módon hozza közelebb a fiatalabb generációkat a természettudományokhoz. "Manapság a legfontosabb, hogy kézzel fogható dolgok legyenek, ezért is vannak itt mindenféle kísérleti eszközök, tehát megtapasztalják a gyerekek, hogy mi is a fizika ne csak a nyers képletekből, meg a táblára felírt anyagokból tudjanak arról, hogy milyen izgalmas dolgok lehetnek a fizikában" - mondta Kolláth Zoltán egyetemi tanár. 

A fizikia kísérletek mellett különféle, a csillagászatban és a hajózásban használt eszközökkel is találkozhattak a fiatalok, megtudhatták, hogy mit mire és hogyan használtak elődeink. "Itt kell fogni, mert a szimmetria miatt ez pont a függőlegest állítja be, tehát ez egy függőónnak számít. És hogy ha például a Napnak a magasságát akarom mérni, akkor addig forgatom, hogy a Napnak az árnyéka megjelenik itt, mert mégis csak a Napba nem lehet szabad szemmel belenézni, és akkor leolvasom a szöget. Ha pedig csillagot akarok nézni, akkor pedig addig forgatom, amíg csillagot meg nem céloztam, és akkor szintén le lehet olvasni itt a szöget" - magyarázta Matisz Attila ny. tanár.

A fizikai kísérletek mellett a csillagászat világába is bepillantást kaptak a rendezvény résztvevői. 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Vas megyei csoportja, a Szombathelyi Médiaközponttal együttműködve videopályázatot is hirdetett a diákok számára. Feladatuk: egyperces rövidfilm készítése az általuk legérdekesebbnek ítélt kísérletről.