Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Támogatók

 

Home

Az igazi vámpíroknak nem számít a szex - megkóstoltuk a Mediawave-et

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2013-04-25

Az igazi vámpíroknak nem számít a szex - megkóstoltuk a Mediawave-et

 

Szerdán volt a Napfelfordulás Szombathelyen: a Mediawave fesztivál egy napja. Körbenéztünk.
 

Az épület első emeletén titkos szobák nyíltak, a „termékenység szobában” például képzőművészeti tárlat fogadott bennünket, ahol még kipróbálhattuk azt az interaktív élményt, hogy becsukott szemmel tegyünk egy sétát az anyaméhben, ahol ismerős és megnyugtató a környezet minden ember számára. A zenei műhelyben megismerhettük a közös muzsikálás örömét és ösvényeit. A közös zenekarban mindenki részt vehetett, akár gyakorlott, akár tapasztalatlan muzsikusként. A zenei műhely tagjaival még a Fő téri napsütésben is összefutottunk. Hangulatos volt bossa nova dallamokkal a háttérben ücsörögni egy padon a szökőkút mellett.

A földszinten Csere-bere piac volt, "Ha hozol viszel!" alapon, így láttunk CD-ket, könyveket, ékszert, routert, de még élelmet is. Az emeleten épp valaki cigarettát kért a többiektől, akik mondták, hogy: „Van a csere-bere piacon, hagyj ott valamit és vihetsz is egy szálat!” - A cserélgetős módszert egyébként úgy tudjuk, ki is használták többen is, bizonyítja ezt az is, hogy folyamatosan változni láttuk az asztalokra kirakott készletet.

A folyosón az egyetem művészeti szakos hallgatóinak munkáiból nyílt kiállításba pillanthattunk bele, mellette pedig a slammer sarok kapott helyet, ahol a kortárs költészet egyik vadhajtásába, a slam poetrybe kóstolhattunk bele, született itt mindenféle vers, például mi hallottunk egy olyat, ami abból a mondatból indult ki, hogy: „Mire gondol a takarítónő, amikor végzett a munkájával, letörölgetett mindent. Mit mond akkor-ő?” - emellett volt még Game szoba is, ahol a különféle számítógépes illetve videojátékok voltak a középpontban, így megtudhattuk azt is, hogy milyen szinten van jelen ezekben a művészet.

Az igazi vámpíroknak nem számít a szex

A VámPír szobába lépve egy koporsót találtunk az asztalon - mint megtudtuk ez egy igazi koporsó, amit ki is lehetett próbálni. Mi nem feküdtünk bele, babonából sem, ottjártunkkor senki sem akarta tesztelni, pedig a vámpírsminkek egyre csak szaporodtak, fekete hajú és fehér arcú alakok lepték el az épületet, nyakukon a jellegzetes két pöttyel nyaktájékon. Később Bősze Vivien tartott előadást a "klasszikus" vámpírokról, amelyből azt is megtudtuk, hogy nekik igazán nincs szexuális vágyuk, viszont egy hajadon szűz vérét szívni egyféle orgazmusként élnek meg.

Természetesen Drakula mellett szóba jöttek a modern kori vámpírtörténetek is, ahol pedig alapvető elem a szerelmi háromszög, működik a szex, és mindig fiatal, jóképű (modellarcú) vámpírok jönnek a képbe, akiknek nem nagyon árt a napfény, vagy épp egy jó módszerük van a védekezésre. Érdekes, hogy Penge, a félig ember és félig vámpír karakter annyira nem népszerű alak, vélhetően azért mert egy vámpírmészáros akcióhős.

Beatbox, fúziós jazz és Orr

Este kilenc után kicsivel egy olyan beatbox előadást hallottunk, amit az idősebbek csak felhúzott szemöldökkel néztek, hogy hol is van az a kis magnó, mert hogy ezt nem a szájával csinálja az is biztos. Aztán színpadra lépett a New Language zenekar, amely négy amerikai és angol muzsikusból áll. A jazz, az underground rock és a DJ zene is képviselteti magát egy csoportosulásban. A futurisztikus jazzben teljesen elvesztünk. „Bár nem vagyok annyira jártas a jazzben, hogy letudjam fordítani melyik szett mit akart kifejezni, mondhatni nem mindig értettem, de a helyenkénti afro alap és a már-már Hendrixre emlékeztető gitárhangok olyan fúziós egyveleget alkottak, hogy azt magam is csak egy szóval tudnék jellemezni: futurisztikus” - a szerző.

A New Language koncert után az Orr zenekar előadása zárta a szombathelyi minimál-fesztivált, ilyen volt a Napfelfordulás egy napra nálunk, s jól megkóstoltuk idén a Mediawave-et.