Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

A Jóisten tenyerén: könyvbemutató

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-06-15

A Jóisten tenyerén - Könyvbemutató


A könyvhétre megjelent, A Jóisten tenyerén című könyvet mutatták be a SEK könyvtárában. A házigazda, dr. Iker János, a NYME Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ főigazgatója, és Barki Katalin könyvtárigazgató beszélgetett Szenkovits Péter újságíróval a kötet szerzőjével, és Törőcsik Marival, akiről a könyv szól. A kötetet technikai szerkesztője, és a képeket készítette Benkő Sándor fotóriporter. Törőcsik Marit köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és Koczka Tibor alpolgármester.

Szenkovits Péter és Benkő Sándor egy napon, 1983. április 1-jén kerültek a Vas Népéhez. Péter újságíróként, Sándor fotóriporterként. Az első naptól a mélyvízbe kerültek, egymásra lettek utalva. A riporttémákat, az egyéb napi tudósítói munkákon kívül maguk tervezték meg, hajtotta őket a hivatástudat, a munka szeretete. Már a harmadik hónaptól a legjobban teljesítők közé tartoztak. Együtt dolgozták fel a közösen kitervelt témákat. Pétert mindig is érdekelte a színészet, a színház. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 1980-ban, amikor katona volt, a kimaradásán is színházba ment, és akkor találkozott személyesen először Törőcsik Marival, aki Kurázsi mamát játszotta Győrben. Szenkovits Péter indított egy időszaki kiadványt Magyar Színész címmel, amibe természetesen Benkő Sándor készítette a képeket, és később a lapot is ő szerkesztette, tördelte. Egyik ilyen számba készítettek tudósítást a színész kamara közgyűléséről 1990-ben. A Jóisten tenyerén című kötet első, legrégebbi képei ekkor készültek, majd végigkísérték a művésznő Szombathelyhez, Vas megyéhez kapcsolódó legfontosabb mozzanatait. Az első interjú 1993-ban készült vele, a róla szóló legutolsó írás pedig 2016-ban. Törőcsik Marival és Maár Gyulával húsz írás, leginkább interjú fért a könyvbe. Többször járt a szerzőpáros Törőcsik Mari velemi házában, ahol nem csupán az interjúkészítés és fotózás volt a legfontosabb szempont, - a művésznő barátsággal fogadta őket, és nyílt kötetlen beszélgetéseket is folytattak. A kötet aktualitását az adta, hogy nyolcvanadik születésnapját Szombathelyen, egy telt házas rendezvényen is megünnepelték, amin a művésznő is részt vett.

Szenkovits Péter Törőcsik Mari iránti szeretete rajongása miatt gyűjtötte össze és rendezte kötetbe a 20 írást, melynek célja az is volt, hogy a rajongó tábora is nagyobb bepillantást kaphasson a művésznő életéről.

A kötetet, mint ahogy az eddig megjelent 7 kötetet is Benkő Sándor szerkesztette, tördelte, dolgozta nyomdai előkészítés alá. A könyvben lévő 58 fényképeket 1990 és 2015 között készítette.


Galéria (33 db)