Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
Támogatók

 

Home

Kézműves terápia

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-11-09

Kézműves terápia

2016-11-09, 10:43

   |   KATEGÓRIA: KULTÚRA

Kiállítás nyílt a Hittudományi Főiskola épületében a karitász társintézményeinek művészetterápiás foglalkozásain résztvevők alkotásaiból. A tárlat hűen tükrözi a szenvedély- és mentális betegségekben küszködők belső világát.
Kézműves terápia
A kiállítás megnyitóján Németh Norbert egyetemi lekész örömét fejezte ki, hogy a tárlat révén valósággal életre keltek a Hittudományi Főiskola fehér, sivár falai. Mint mondta: az alkotásokból életsorsok tükröződnek, amelyek sok esetben fájdalmakat, szenvedésket hordoznak. "Ezek az alkotások üzennek nekünk, akik itt a Hittudományi Főiskolán oktatunk vagy éppen a ránk bízott tanítványok számára is, akik itt ma képződnek a hitoktatás feladatára vállalkoznak, hiszen ezek az alkotások hitet ébresztenek vagy éppen növelik az emberben" - fogalmazott Németh Norbert egyetemi lelkész. 

A szombathelyi Hittudományi Főiskola jelenleg több mint 100 alkotásnak ad helyet. A műveket azok a szenvedély- és mentális betegségekkel küzdő emberek készítették, akik a RÉV és a Szikla művészetterápiás foglalkozásain vesznek részt. 

"Az alkotások azért nagyon jók, mert ők az összes feszültséget, az összes olyan problémát, amiről esetleg nem beszélnek vagy nem tudnak beszélni, ezeket kialkotják magukból - csúnyán mondva - és az a nagy ajándék számukra, amikor ezeket az alkotásokat mi elvisszük valahova és megmutatjuk" - mondta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. 

Az alkotók a kézműves terápiák során lelkiekben is gyarapodtak. Műveiken számos vallási szimbólum felfedezhető. "Én is, mint itt legtöbben, pszichés betegek voltak és nekünk erre nagyon nagy szükség volt, hogy azt csinálhassuk, amit szeretünk, mert akkor így sokkal könnyebb volt. És hogy a többeik is olyanok voltak, nem volt különbség közöttünk, úgyhogy nekünk nagyon jó volt" - tette hozzá Németh Katalin. 

A kiállítás január végéig látható.