Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Közgáz kerekasztal-beszélgetés az ELTE SEK-en

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-04-19

 

2017.04.19. - 19:40 | Merklin Tímea

Közgáz kerekasztal-beszélgetés az ELTE SEK-en

Milyen esélyekkel újul meg a közgazdászképzés Szombathelyen? Hogyan bővítheti az egyetem a kapcsolatait a gazdaság szereplőivel? Erről szólt „Az ELTE helyben van” című társadalomtudományi kerekasztal beszélgetés az ELTE Savaria Egyetemi Központban április 19-én délelőtt.

A munkaerőpiacon meglévő szakemberhiányra reagálnak az ELTE Savaria Egyetemi Központ gazdaságtudományi képzései, amelyekre első helyen több mint száz diák jelentkezett.  A meglévő gazdálkodás és menedzsment, illetve a kereskedelem és marketing szakok az ELTE Társadalomtudományi Karába integrálódtak 2017. február 1-től, ami egyfelől rangos diplomát jelent, másfelől a helyben tanulás lehetőségét.

Azt a felvételi jelentkezéseknél nem lehet látni, hogy a mennyien jelölték meg ezeket a szombathelyi szakokat a 2., 3., 4. helyen, de azt szeretnénk, ha a sorrendmódosításnál minél többen jelentkezzenek át Szombathelyre - mondta  a beszélgetésen Dr. Juhász Gábor, a Társadalomtudományi Kar dékánja, egyetemi docens, hozzátéve: olyan igény van a gazdálkodás típusú felsőoktatási képzésekre az üzleti szférában, hogy a jövőben a 200 fős jelentkezés is reális lehet.

Fejleszteni szeretnénk ezt a tanszéki csoportot, amit létrehoztunk, de nem úgy, hogy Budapesten fejlesztünk, és IC professzorok látják el a szombathelyi oktatást. Úgy vélem, helyben kell megerősíteni az oktatói állományt. Tíz főállású oktató tudja ellátni ezeket a képzéseket, amelyektől azt várjuk, hogy gyakorlatorientált képzések legyenek. A budapesti központban inkább elméleti jellegű a képzés.


A képen balról jobbra: A beszélgetés moderátora: Székely Klára adjunktus, Dr. Juhász Gábor, a TÁTK dékánja, egyetemi docens, dr. Varga Imre, okl. közgazdász egyetemi docens, Illés Károly, Szombathely MJV alpolgármestere 

A kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként Illés Károly, Szombathely MJV alpolgármestere elmondta, hogy ő maga is a szombathelyi közgazdász képzésben szerezte a diplomáját, ismeri azt a nagy előnyt, amit egy helyben megszerezhető piacképes diploma ad. A város támogatni kívánja a gazdaságtudományi képzéseket, mert ezzel azt is támogatja, hogy a fiatalok nem mennek el innen továbbtanulni, itt tanulnak, itt dolgoznak, megpezsdül az élet, és a régió megfelelő szakembereket kap.

 

Dr. Varga Imre, okl. közgazdász egyetemi docens, a szombathelyi képzés „motorja" úgy fogalmazott: az a cél, hogy a közgazdász képzés Szombathelyen ismét sikertörténetté váljon az ELTE-vel együtt. Bízunk abban, hogy felértékelődik az itt kapható diploma. A képzés gyakorlati jellegét a megbízott külső oktatók adják, magukkal hozva szakmai tudásukat. A közgazdász képzés a régió és Vas megye fejlesztésében kiemelt szerepet játszik, vállalatoknál, bankokban, az adóhivatalban helyezkedhetnek el, illetve magánvállalkozóként találhatnak helyet a munkaerőpiacon az itt végzettek.

Az ELTE társadalomtudományi karról megtudtuk: „fiatal hajtás" az egyetemen belül, 2003-ban jött létre, rugalmassága és innovációs készsége kiemelkedő. A fiatalokkal való kapcsolatára a közvetlenség jellemző, akár hallgatói kezdeményezéseket is beépítenek a képzésekbe, a diákokat az önállóság felé