Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Megkezdődött a 34. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2013-10-08

Megkezdődött a 34. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek

Tisztelt látogatóink!

Médiaszerverünk szervizelése miatt a videós tartalmak pár napig időszakosan nem lesznek elérhetőek oldalunkon. A karbantartás ideje alatt kérjük, látogassanak el Youtube csatornánkra, a youtube.com/szombathelyitv oldalra, és böngésszenek kedvükre videós anyagaink, műsoraink között!

A Holdról, a fényszennyezésről, az írásbeliség előtti csillagászati ismeretekről is hallhatnak előadásokat az érdeklődők a 34. alkalommal megrendezett megyei Csillagászati és Űrkutatási Heteken. Szakemberek szerint az űr, a naprendszer,a bolygók és Földre gyakorolt hatásaik iránt napjainkban is nagy az érdeklődés.

Az elmúlt évtizedekben tett Holdutazások során számos alkalommal gyűjtöttek kőzetmintát az űrhajósok. A Földön is megtalálható anyagok mellett ismeretlen ásványokat is találtak. Ezért is érdekes a Hold a tudomány számára. Keletkezéséről négyféle elmélet is létezik. Ezek egyike, hogy a Hold kiszakadt a Földből - mondta a megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek nyitó előadásában Unger Zoltán geofizikus. A kutatóknak felfedeznivalójuk még bőven akad.

Unger Zoltán - geofizikus
“‘Az egész világegyetem. Azok a kisbolygók, amelyeket befoghatunk mint kisholdakat és ezekről nyerhetünk nyersanyagot. Ez kicsit  meredeknek tűnik, de csak annyi paládium van egy kisbolygón, amennyit soha nem bányásztak ki a Földön.”

34. alkalommal rendezik meg a kéthetes programsorozatot Szombathelyen és vidéki településeken. Előadásokkal, bemutatókkal várják a szervezők az érdeklődőket. A Naprendszer titkai sokak fantizáját izgatják.

Mitre Zoltán, szervező
“A 80-as években volt a Holdutazás, űrutazás. Akkor volt az űrszondák missziói. Akkor azután érdeklődtek. A 90-es években volt érdeklődés az ufók, ezotéria iránt. Akkor ezekkel a témákkal tudtuk behozni az embereket. Mostanában az exobolygók kutatása, Hold kutatása vonza az embereket. Hiszen egyre több helyen röppen fel a hír, hogy tervezik a Holdon lévő bányászatot.”

Ha derült lesz az idő, az egyetem csillagvizsgálójában este távcsöves megfigyelésre várják az érdeklődőket. A csütörtökön fél 3-tól pedig speciális távcsövekkel a Napot fürkészhetjük majd.

2013. október 08.