Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Támogatók

 

Home

Nem szűnik meg a közgazdászképzés Szombathelyen - Az ELTE égisze alatt folytatják a munkát

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-02-06

Nem szűnik meg a közgazdászképzés Szombathelyen - Az ELTE égisze alatt folytatják a munkát

2017. február 06., 20:51 szerző: Tóth Kata fotós: Unger Tamás 
 0 komment
Szombathely - Téves hírek terjedtek az utóbbi hetekben a helyi közgazdászképzéssel kapcsolatban. A hallgatók és a meghirdetett szakokra jelentkezők megnyugodhatnak.

Közgazdászképzés volt, van és lesz is Szombathelyen, hiába röppentek fel ezzel ellentétes híresztelések az utóbbi időben. Dr. Varga Imre egyetemi docens, oktató magyarázza a helyzet hátterét: - Csaknem két évtizedes hagyománya van a képzésnek, ami a megye gazdaságfejlődéséhez szervesen hozzátartozik. Az itt tanuló közgazdászhallgatók az integráció következtében automatikusan átkerültek az ELTE-hez. Januárban Sopron (ott van a Nyugat-magyarországi Egyetem központja) próbálta átcsábítani a hallgatók egy részét, és mivel január 31-éig csak az NYME tájékoztathatta a hallgatókat, akik nem kaptak más információt, így voltak olyanok, akiket sikerült is megnyerni. Ráadásul a felvételi tájékoztató pótkötetében, január végén jelentek meg a szakjaink, az integráció februári időpontja miatt. Szerencsére sokan maradtak nálunk is, és olyanok is vannak, akik vissza fognak jelentkezni hozzánk. Ezt egyébként bárki megteheti, könnyített feltételekkel e hét péntekig.

Dr. Varga Imre Fotó: Unger Tamás

A lényeg: helyben, változatlan feltételekkel, az ELTE égisze alatt folytatódik a képzés azoknak is, akik itt kezdték az egyetemet és azoknak is, akik most jelentkeznek majd. Ugyanazok a tantárgyak, a tanterv, és a végén ELTE-diplomát kapnak a végzettek.

Dr. Varga Imre és kollégái a jövőre koncentrálnak. Tapasztalatból mondják, nemcsak műszaki szakemberekre van szükség a megyében, hanem közgazdászokra is a multiknál, a kis- és középvállalkozásoknál, a bankszektorban és a közszférában. Nem titkolt cél az, hogy a közgazdászképzés továbbfejlődjön Szombathelyen. Jó hír, hogy a társadalomtudományi karon az üzleti típusú szakokat itt akarják indítani most szeptembertől. Azokat, amelyek itt voltak eddig is, nappalin és levelezőn is: a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing képzéseket. A docens szerint nagy jövő áll előttük. Sok a versenytárs Pesten és a környező megyékben is, de az ELTE-vel együtt sikeresek lehetnek. Tervezik a turizmus-vendéglátás alapszak későbbi akkreditációját. Ez jól kapcsolódik a SEK három fő irányához: a műszaki, a pedagógus és a sport/rekreáció/turizmus irányokhoz. Az utóbbihoz illeszkedik majd a közgazdászképzés, amivel az üzleti tanulmányok túlnyomó részét lefednék helyben.

És hogy hol tud elhelyezkedni, aki itt végez? A gazdasági szféra minden területén, válaszol Varga Imre. Illés Károly szombathelyi alpolgármestert hozza példaként, aki náluk végzett gazdálkodási szakon, és büszke erre.

Amikor indult a közgazdászképzés és újdonságnak számított, a nappali mellett a levelező oktatás is nagyon felpörgött, nagy divat volt ez a 2000-es évek elején, kinyíltak a lehetőségek. Azóta kiegyenlítődtek a számok - nagyjából hasonló a nappali és a levelező képzésben részt vevők száma. Mesterszak Budapesten van, de terv, hogy itt is legyen akkreditált mesterképzés. Az alapképzés jól használható közgazdászdiplomát ad. A szakok követik a munkaerőpiac elvárásait: erre nagyon figyelnek. Imre számvitelt oktat, gazdasági elemzést, kontrollingot és vállalati pénzügyeket is. Amikor változik a számviteli törvény, a vállalkozásoknak az új szabályok szerint kell eljárniuk, és abban a pillanatban az egyetemen az oktatásban is követik a változásokat, ők is naprakészek. Ha visszajelzéseket kapnak a piacról, azt igyekeznek beépíteni a tantervbe. A duális képzés irányába mozdulnak el: az elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik. Ehhez a gazdaság szereplőivel kell egyeztetniük. A helyi cégekkel, a megye nagyvállalataival jó kapcsolatban vannak, ugyanígy az önkormányzatokkal, a banki szféra képviselőivel is. A hallgatók maguk választhatnak gyakorlati helyet, de ha kell, ajánlanak nekik.

Tóth Kata