Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Savariaiak a Római Birodalomban - Agócs Nándor előadása az egyetemen

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-02-21

Savariaiak a Római Birodalomban - Agócs Nándor előadása az egyetemen

 

A Genius Savariensis történelmi kurzusát egy rutinosnak mondható előadó, Agócs Nándor kezdte meg a szokásos hétfő korai esti időpontban. A téma a hajdani savariai emberek Római Birodalomban való felbukkanása, így az előadás a helyi vonatkozás következtében még izgalmasabbnak ígérkezett.

A figyelemfelkeltő témát és ismertetőjét a történelmi kurzus koordinátora, Katona Attila konferálta fel a tőle megszokott szellemes módon. Savariaiak a Birodalomban - olvashattuk a prezentáció címét az első dián. A tárgykör fejtegetése azt a következtetést rajzolta ki a hallgatóság előtt, hogy a korabeli Savaria területéről származó emberek gyakorlatilag a Római Birodalom minden szegletében megtalálhatóak voltak. Britanniától kezdve egészen az Észak-Afrika területén elhelyezkedő Numidiáig, Germania Superior, Cappadocia, Moesia Superior, Galatia, Syria, Raetria és Dacia térségét kiemelve.

 

A „szétszóródás" okai között elsősorban a katonai szolgálat teljesítését emelte ki az előadó. Ennek hitelét bizonyítva számos feliratot, sírkövet vagy kőbe vésett okmányt láttuk megjelenni kép formájában a vetítővásznon. Ezen tárgyi leletek teljes egészükben vagy töredékes formában bizonyítják a savariaiak jelenlétét az említett területeken. Megtudhattuk, hogy a Claudia megjelenése egy feliratban már leszűkíti a vizsgált területi kört, melyből aztán kirajzolódhat a pontos régió is. Olyan rövidítéseket láthattunk, mint Sa, Sav, Sava, Savar, Savari, Savaria vagy Savariens.

 

A kezdeti I-II. század körüli időszakhoz képest, a későbbiek során nagyobb számban jelentek meg a Birodalomban, azonban nagyon nehéz még megsaccolni is a számukat, ugyanis sokszor csak Pannónia területét nevezik meg a feliratok, így nem tudni pontosan, hogy ezen belül melyik településről származhattak. Visszakanyarodva a katonáskodáshoz, főként praetoriánus, centurio és az equites singulares Augusti, azaz Traianus uralkodása alatt létrehozott új lovas testőrségi posztokat töltöttek be. A harcos státusz mellett fellelhető még korabeli tűzoltó, egykori pap, polgármester, quaestor vagy hadmérnök tisztséget betöltő személy is.

 

A korabeli időkből származó forrásokkal tűzdelt diasorok, és a hozzájuk kapcsolódó élvezetes magyarázat egy pillanatig sem hagyta lankadni a figyelmet. A kurzus következő előadását is Agócs Nándor fogja tartani március 6-án, ahol Pannonia provincia szórakozási lehetőségeivel ismerkedhetünk meg. 

A HÍRHEZ TARTOZÓ KÉPGALÉRIA