skip to navigation

A szép szó és a színház szerelmese – Benke Éva vallott a hivatásáról

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-02-21

A szép szó és a színház szerelmese – Benke Éva vallott a hivatásáról

 Benke Éva, Radnóti-díjas nyugalmazott főiskolai docens volt az ELTE Savaria Egyetemi Központ Könyvtár és Levéltára, valamint a dr.Kiss Gyula Kulturális Egyesület által szervezett előadássorozat első vendége a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. Horváth György, az egyesület elnöke elmondta: a sorozat célja híres tanárok, követendő példaképek életútjának bemutatása.

 


Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Az egykori főiskola legendás tanárával, a színház és a szép szó szerelmesével dr. Csider Sándor népművelő tanár beszélgetett a nagy számban megjelent közönség örömére.


Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A tanárnő számára meglepetésvendégként érkezett régi barátja és tisztelője, Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, aki Kosztolányi Dezső „Hajnali részegség” című gyönyörű versével köszöntötte az est főszereplőjét.

„Van egy láthatatlan album a szívünkben, lelkünkben, jeles tanáraink arcával, akik szívközelbe hozták a tudást, akik önmagukat adták óraadás helyett, és ennek a képzésnek szíve-lelke volt Benke Éva” – kezdte a beszélgetést Csider Sándor. A nyugalmazott tanárnő a tőle megszokott humorral, bájjal, lendülettel mesélt gyerekkoráról, tanulmányairól, munkásságáról, barátairól, sikerekről és kudarcokról, gazdag életútjáról. Meghatottan említette, hogy szeretett édesapjától örökölte, tanulta az érzékenységet követelő, igénylő, árnyalat iránti képességet, és a szavakkal való ismerkedés, ízlelés is hozzá fűződik.


Jordán Tamás Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Érettségi után rövid kitérővel tanulmányait a Pécsi Pedagógiai Főiskola magyar–orosz szakán folytatta, amelyet politikai okból csak később tudott befejezni. Közben a szombathelyi Építők könyvtárosaként programokat szervezett, népművelői munkát is végzett. Ezt követően a megyei tanács kulturális osztályán tevékenykedett, ahol szoros kapcsolatba került a Déryné Színházzal és a filmvilággal is. A szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben (melynek jogutódja a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola) 1962-ben megkezdődött a népművelő-képzés, a későbbi művelődésszervező szak, és Benke Éva ott folytatta munkáját. Beszélgetőpartnere szerint, akik ebben az intézményben végeztek, azok mások szolgálatára adták életüket. A hagyományokat őrző, eközben minden új iránt fogékony, a települések arcát formáló, fejlődését segítő, a jóért mindenkor kiállók nevelődtek az iskola falai között – példaképül szolgáló tanárok által.


Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Benke Éva azokban az években vette át a Márkus Emília Irodalmi Színpad vezetését, művészeti irányítását. Elmondta: a színpad célja nem a színésznevelés volt: „Mi füleket és nyelveket csiszoltunk, nemes feladatunk volt meghallani a szépet és azt szépen elmondani.” Híres és kedvelt magyar költők műveiből készítettek vers-összeállításokat, valamint klasszikus darabokat is színpadra vittek, a többi közt Euripides–Illyés–Sartre: Trójai nők, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című darabokat. A magas színvonalú, értékes előadásokkal nagy sikert értek el országszerte, számos díjat, kiváló helyezést nyertek.

A tanárnő sok tehetséges fiatal pályafutását segítette, életutakat alakított. Megemlítette Holdosi József költő nevét, aki a könyveit szívből szólóan ajánlotta neki, „szavaim pallérozó szépanyámnak”. Foki Veronika színésznő, a Madách Színház tagja videó-üzenetben mondott köszönetet Benke Évának, aki segítette, biztatta céljai elérésében.


Benke Éva Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Kiváló versmondó, mindig nagyszerűen tolmácsolta jeles költőink – Weöres Sándor, Kalász Márton, Baranyi Ferenc, Gazdag Erzsi, Garai Gábor – előadóestjein csodás verseiket, erről a maradandó élményről az esten az őt rajongva hallgató közönség is meggyőződhetett. Élete, hivatása, munkássága évtizedei alatt számos kitüntetést, elismerést kapott, mégis a legnagyobb öröm számára a barátok, a kollégák, az emberek szeretete, a közönség tapsa, a hálás tekintetek: cserébe kincset tesz mindenki szívébe, a versek szeretetét, a szépen mondott szavak varázsát.

Tátrainé Kulcsár Irén

Submitted by csuk on 2018, March 28 - 10:07
Gyorskeresés a katalógusban

Menü

User login

Navigation

Calendar

M T W T F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

 

Google