Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Támogatók

 

Home

Szökős 30: májusban jubilál az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2018-03-28

Szökős 30: májusban jubilál az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

2018-03-28, 16:16

   |   KATEGÓRIA: KULTÚRA

Megalakulásának harmincadik jubileumához érkezett a szombathelyi Szökős Néptáncegyüttes, mely május 5-én kétrészes műsorral ünnepli a jeles évfordulót. Az Agora MSH-ban rendezendő esten a Szökős aktív tagjai mellett az „ŐsSzökős” – azaz a régi nemzedék, valamint a Reményik iskola csaknem száz néptáncos növendéke is színpadra lép.
Szökős 30: májusban jubilál az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
A három évtized az 1987-88-as tanévben, Kőszegen kezdődött... Besenyő Tibor és Gerlecz László hívta életre a csoportot, mely néhány esztendő után Szombathelyen folytatta munkáját. A HEMO, majd a BDF lett a táncosok otthona, végül a Savaria Egyetemi Központ maradt a háttér, ahol napjainkban is működik az együttes.

S a három évtized nem telt eseménytelenül, sem eredménytelenül... Az kezdeti esztendőkben formálódott a csoport, kialakult az a szakmai-művészeti arculat, amely a kárpát-medencei táncfolklór mélyen autentikus megközelítésére épült, s igyekezett minél többet meríteni a hagyományt utolsó bástyaként őrző területek forrásából. Így jelentek meg a Szökős repertoárjában a saját erdélyi gyűjtésekből táplálkozó koreográfiák, s így szövődött máig kitartó szakmai és közösségi kapcsolat a helyi hagyományőrzőkkel: a gencsapáti együttessel is. Majd sorra jöttek a tartalmas munka eredményét tükröző sikerek: a körmendi Lajtha László koreográfiai versenyeken, a balatonföldvári és a Vasi Dödölle találkozókon elnyert díjazások. Közben a nemzetközi színtérre is kikacsintott a csoport – a szomszédos közép-európai országok mellett Görögország, Észtország, Lengyelország, Svédország és Bosznia-Hercegovina közönségét ismertették meg a „magyar virtussal” a táncosok.

Az alapítók nemzedékét közben új generációk váltották, de a lelkesedés, a magyarság táncos öröksége iránti elhivatottság kitartott, s ennek köszönhető a Szökős-műhely napjainkra történő kivirágzása is. Az elmúlt években a csoport Gaspari Gábor együttesvezető és Molnár Péter művészeti vezető irányítása mellett kiemelkedő szakmai sikereket ért el, melyet a „Kiváló Együttes” cím, a Bakony és a zalai kamaratánc fesztiválokon elnyert elismerések, valamint a „Fölszállott a páva” műsorán való szereplés tanúsít. A kiforrott felnőtt tánckar közben az ifjúságot is felkarolta: többen már oktatóként is részt vállalnak a megye néptáncéletében, az együttes pedig jól működő kapcsolatot alakított ki a Reményik evangélikus iskolával, melynek művészeti tanszakán csaknem száz gyermek ismerkedik a magyar néptánccal, s igyekszik a felnőttek nyomdokaiba lépni.

A májusi jubileumi est az ünneplés mellett alkalmat ad arra, hogy mindezen eredmények egy csokorba szedve mutassák meg a népművészet közösségi erejét, s okozzanak felemelő pillanatokat táncosnak és nézőnek egyaránt. A műsor első részében a Szökős táncosai a Reményik iskola Bariska, Berke és Möndölecske csoportjaival, valamint a Szabó-legényekkel karöltve lépnek színpadra, a második részben pedig a múltat megelevenítő „ŐsSzökős” és a Gencsi Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai is színre lépnek. A talpalávalóról Horváth Attila és zenekara gondoskodik – a banda az előadás után táncházat is muzsikál a kitartóbb érdeklődőknek...

Az előadásra belépőjegyek kaphatók online a jegy.agorasavaria.hu oldalon, valamint az AGORA – Jegyirodában (Szombathely, Március 15. tér 5., tel: 20/502-9351, H-P. 9:00-17:00, Sz. 9:00-13:00, www.agorasavaria.hu).

Rendezők: AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.