Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

Szombathelyi nyelvészprofesszor kiemelkedő munkáját ismerték el

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2016-09-14

Szombathelyi nyelvészprofesszor kiemelkedő munkáját ismerték el

MTI-alon.hu

2016.11.14

Pusztay János és Pomozi Péter nyelvész kapja idén a Lőrincze-díjat, amelyet a magyar nyelv napja alkalmából vehettek át az Anyanyelvápolók Szövetsége (ASZ) ünnepi gáláján vasárnap, a Pesti Vigadóban - közölte a szervezet az MTI-vel.

HIRDETÉS 

Az Anyanyelvápolók Szövetsége a díjjal a magyar nyelv művelése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet ismeri el. A kitüntetést olyan személyek kaphatják, akik az anyanyelvi kultúra ügyét hosszú időn át szolgálták kutatói, ismeretterjesztői, valamint szervezői munkájukkal.

Pusztay János nyelvész 1948. július 22-én született Szombathelyen.

1991-től a Nyugat-magyarországi Egyetem uralisztika tanszékét vezette, hat évig az intézmény főigazgatója is volt. Mintegy harminc önálló kötetet írt, köztük szótárakat, felsőoktatási és régiópolitikai könyveket. Munkásságát Apáczai Csere János-díjjal és Prima Primissima-díjjal is elismerték.

Pomozi Péter 1963. április 17-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) végezte, ahol 1994-ben adjunktusi, majd 2003-ban docensi címet kapott a Finnugor Tanszéken. Fő kutatási területe a történeti nyelvészet, a magyar mint idegen nyelv és hungarológia, a nyelvtervezés-nyelvpolitika, az észt táncfolklór és a mari mondattan.

Az ünnepi alkalmon emellett Kovács Zsuzsanna és Keppel Gyula magyartanár Maróti István Emlékéremben részesült, a pénzjutalommal is járó díjjal az anyanyelvi mozgalmak erősítésén több évtizede hűségesen dolgozó személyeket ismernek el. Az est folyamán adták át az ASZ A Magyar Nyelv Múzeuma - Írj levelet Kazinczy Ferencnek! országos esszéíró pályázatának díjait, valamint és Balatonfüred városának elismerését a Kisfaludy Sándor versmondó-verseny győzteseinek. 

A gálán mások mellett Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna színművész, Petrás Mária népdalénekes, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar lépett fel.