Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  

May

  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

A Szombathelyről elhurcolt zsidókra emlékeztek

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-07-03

A Szombathelyről elhurcolt zsidókra emlékeztek

2017-07-03, 15:17

   |   KATEGÓRIA: TÉR-KÉP

A Szombathelyről elhurcolt zsidókra emlékeztek július első vasárnapján az imaházban. Történészi beszéd és gyászszertartás után a mártírok emléktáblájánál koszorúztak hitközségi és városi elöljárók.
A Szombathelyről elhurcolt zsidókra emlékeztek

73 évvel ezelőtt Heimler Jenő holokauszt-túlélő kezdeményezte, hogy a szombathelyi zsidó közösség minden esztendőben hivatalosan is megemlékezzen mártírjairól. Az ő szavait idézte az esemény egyik szónoka az egykori zsinagóga melletti imateremben. “Július 4-én gondoljunk a halálra, amely végigkaszált az emberek százezrein, és gondoljunk az életre, amelynek folynia kell tovább" - fogalmazott Katona Attila történész

A megemlékezésen több egykori túlélő is megjelent, akik máig a felejtés ellen küzdenek. “Teljes szívből emlékezünk családjainkra, hitsorsosainkra, mindenkire, aki elpusztult a világégésben. Mi gyakran tesszük ezt, nagyon gyakran tesszük, de ez a július első vasárnapja, ez nyilvános. Mi minden pénteken megemlékezünk mártírjainkról és halottainkról, de ez a júliusi első vasárnap, ez a legnagyobb megemlékezésnek számít" - fogalmazott Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke. 

A tragikus történelmi eseményt az utókornak is ismernie kell - hangsúlyozta a főrabbi, aki a szertartáson a soá előzményeiről is beszélt. “Soha ne felejtődjék el, az nem a vagonokkal kezdődött, hanem az előtte lévő közbeszéddel, újságcikkekkel, karikatúrákkal, és mindennel, ami az emberekben a gyűlöletet elősegítette. Éppen ezért kell a nagyvárosokban, és a kisebb városokban is megemlékezni, hogy ez el ne felejtődjék" - mondta Radnóti Zoltán főrabbi,a MAZSIHISZ Rabbitestülete elnöke. 

A megemlékezésen jelen volt Puskás Tivadar polgármester, Hende Csaba országgyűlési képviselő és Takátsné Tenki Mária bizottsági elnök is. A városi és hitközségi elöljárók később a zsinagóga kertjében lévő emlékfalat is megkoszorúzták.