Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
M T W T F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
Támogatók

 

Home

A tengelic az év madara

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-01-30

A tengelic az év madara

2017-01-30, 17:34

   |   KATEGÓRIA: PINK

A házi verebet és az erdei fülesbaglyot megelőzve szerezte meg az első helyet az „Év madara” szavazáson a tengelic. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította a programot, amelynek célja, hogy minél többen megismerjék azokat a fajokat, amelyeknek védelmében a lakosság egésze, vagy például a gazdálkodók sokat tehetnek
A tengelic az év madara
"Piros a feje, és a tollazatában van egy sárga szín, ami messziről látható" - a szombathelyi Gothard iskola 6. osztályos tanulója a tengelic külső jegyeit sorolja. Bognár Boldizsár hozzátette: A tengelicnek nagyon szép, jellegzetes színei vannak, nagyon gyönyörű, mikor az etetőhöz megérkezik. Egyből észrevesszük őket. Fotózom is őket. Nagyon szeretem. Az intézményben madarász-suli működik, ahol a diákok nemcsak tanulnak a madarakról, hanem gondoskodnak is róluk. " A tengelic nem ritka madár, egy pintyféléről van szó. Ilyen szempontból könnyű helyzetben vagyunk, mert pl. mikor a parlagi sas volt az év madara, Vas megye egy kicsit hátrányos helyzetben volt. Most viszont egy olyan madárral van dolgunk, ami gyakori, költ nálunk" - mondta Kelemen Tibor tanár. 

A kontinens legtarkább és egyik legelterjedtebb énekesmadarának magyarországi állománya becslések szerint 800 ezer egyedből áll. Számuk az elmúlt évtizedekben nőtt is, annak ellenére, hogy kedvelt fészkelőhelyét, az útszéli bokrokat sokszor a költési időszakban nyesik meg, vagy éppen irtják ki. "Ha már irtani kell a bokrot, mert valamilyen célnak az útjában van, akkor azt úgy kellene időzíteni, hogy a téli, őszi,tavaszi időszakban történjen, mert máskülönben nagyon sok fióka, ritka madarak is áldozatul esnek" - tette hozzá Gyurácz József ornitológus. 

A madártani egyesület helyi csoportjának elnöke a Szombathelyi Televízió közéleti magazinjában arról is beszélt, hogy a november-decemberi enyhe időjárás miatt északabbról nem érkeztek hozzánk költöző madarak, a januári extrém hideg viszont gyors távozásra bírta a Magyarországon fészkelők egy részét. Így most kevesebb madarat láthatunk az etetőkben, mint az előző években. Fontos azonban, hogy az élelem mellett az itatásukról is gondoskodjunk.