Gyorskeresés a katalógusban
User login
Calendar
«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Támogatók

 

Home

Tíz műsorszám a színpadon - Öten kaptak helyezést a fesztiválon

Megjelenési adatok
Megjelenés dátuma: 
2017-03-19

Tíz műsorszám a színpadon - Öten kaptak helyezést a fesztiválon

  2017. március 19., 19:44 szerző: Tisler Anna fotós: Györkös József 
   0 komment
  Ajka - A Görbe este című darab érdemelte ki az első helyezést és az azzal járó 70 ezer forintot a XXll. Bakony néptáncfesztiválon. A táncot az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes adta elő. A koreográfus Molnár Péter volt.

  A szombati fesztiválon, amelyet Ajka önkormányzata, a Nagy László Szabadidőközpont és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes rendezett, tíz műsorszámot láthatott a közönség. Megosztott második helyen végzett a Rába Néptáncegyüttes Egyesület a Mezőmadarasi táncokkal, koreográfus Antal Áron és Delbó Eszter, valamint az ELTE Néptáncegyüttes Aratókoszorú-vivés a Nádas mentén című műsorszáma, amelynek koreográfusa Taba Csaba és Fejér Erika volt. Az együttesek az oklevél mellé pénzt is kaptak. Megosztott harmadik helyezést ért el a Zala Táncegyüttes Mezőségi tánca, koreográfus Varga János, és a Kökényes Táncegyüttes Mutassuk meg, hogy létezünk című produkciója, amelynek koreográfusa Varró Huba. Mindkét díjjal járt pénzjutalom is. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes különdíját Gilyén Miklós kapta, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Hosszúné Csuma Rékát és Huberné Szabó Anitát jutalmazta.

  Tíz együttes szerepelt a fesztiválon. Látszik, hogy a táncos párok mennyire szoktak össze. Jó, ha a párokat nem változtatják gyakran Fotó: Györkös József

  A zsűri elnöke Varga János, a Zala Táncegyüttes művészeti vezetője, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett koreográfus volt. A zsűri tagja Kocsis Enikő, örökös aranygyöngyös táncos, Harangozó Gyula-díjas művész, Fitos Dezső örökös aranysarkantyús táncos, Harangozó Gyula-díjas művész, táncművész, Kádár Ignác örökös aranysarkantyús táncos, a népművészet ifjú mestere, a Veszprém-Bakony Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Sára Ferenc, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett néptánc-pedagógus, koreográfus, Varró Huba, aki Erdélyből érkezett, és számos néptánccsoport és hagyományőrző együttes segítője. A színvonalas műsort követően a zsűri tagjai a csoportvezetők és táncosok részére értékelést tartottak, ahol elmondták, akkor lesz jó az előadás, ha az öltözet és a tánc egyaránt megfelelő. A jelmezeknél törekedni kell a korhűségre. Hiba, ha a lányok pulóverben állnak színpadra. Régen a falvakban a parasztok, akik mindennapjainak része volt a néptánc, ha mulatni mentek és ha ünnep volt, kiöltöztek. Pulóvert hétköznap hordtak, amikor dolgoztak. A férfiak öltönye sem hasonlított a ma a boltban megvásárolhatóhoz.

  A koreográfia készítésekor ügyelni kell arra, hogy az térben is jól mutasson, a néző a tekintetével tudja befogni. Zavaró, ha a nagy színpadon kevesen vannak, és egymástól távol táncolnak. A néző azt sem tudja, kire figyeljen. Az ütem is nagyon fontos. A színpadon látszik, hogy a táncos párok mennyire szoktak össze. Jó, ha a párokat nem változtatják gyakran.

  Az eredményhirdetés után a gálaműsorban a helyezést elért csoportok mutatták be műsorukat, majd hajnalig tartó táncház zárta a programot a szabadidőközpontban.

  Tisler Anna